Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, December 25, 2014

Túrós pogácsa / Savory biscuits

Alábbi recept is azok közé tartozik ami sok kézen ment át azzal a jeligével, hogy "nagyon egyszerű és finom, próbáld ki...". Hozzám egy barátnőmtől érkezett a túrós sajtos pogi, aki szintén mástól kapta...és most megcsináltam karácsonyra, hogy ne csak édes legyen az asztalon. Mert akármennyire is szeretem a csokis, gyümölcsös, krémes sütiket, igazából a sósra szavaznék ha kellene választani!
Hozzávalók: 
60dkg liszt
2 tojás
1 dl tejföl
25dkg túró
25dkg vaj
25dkg reszelt sajt
3dkg élesztő (1dl tej + kis cukor a felfuttatáshoz) 
Elkészítés:
A tejet picit megmelegítjük egy bögrében, keverünk bele egy kiskanálnyi cukrot és hozzáadjuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. A 2 tojás sárgáját, sóval, a tejföllel, az olvasztott vajjal és túróval habosra keverjük. Ebbe mehet a liszt és az élesztős tej. 
Összegyúrjuk és hagyjuk kelni kb. 1/2 órát. Ezután kinyújtjuk és megszórjuk sajttal majd feltekerjük a tésztát, mint a piskóta tekercset. Újra kinyújtjuk (1,5cm) és most megkenjük a tojásfehérjével a tetejét és mehet rá a sok finom sajt. Lehet pogácsát szaggatni, de sokkal egyszerűbb felkockázni és már sülhetnek is. 
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt kész. Nehéz megállni, hogy ne kezdje el melegen enni az ember...aztán pedig az a baj, hogy nem lehet abbahagyni! 

This is again one of those recipes that has a long path, coming from a friend of mine from Budapest, but she also heard it from somebody else. I made it now for Christmas, so we have something salty next to all the sweet treats. "Pogácsa" is a Hungarian biscuit every household makes a bit differently but at the end, it all comes to the same idea. Farmer cheese is one of my favorite ingredients to put into the dough of this biscuit. Some might not know, it is somewhat like cottage cheese, but dryer, works great with savory dishes. Highly recommended.
Ingredients:
5 cup flour
2 eggs
Salt (1-2 tablespoon)
1 cup sour cream
7.5 oz farmer cheese (1 package as shown above)
2 and 1/4 stick butter
1 1/2 cup shreded cheese
2 tablespoon yeast (1/2 cup milk, bit of sugar)
Directions:
Warm the milk a little bit and add a teaspoon of sugar in a mug and the yeast. Let it sit until starts to bubble. Mix the egg yolks, the sour cream, salt, the melted butter and the farmer cheese to a creamy texture. Once it is nice and smooth, you can add the flour and the milk with the yeast. Work all of it together and let it rise for about half an hour. Roll out the dough, sprinkle the top with cheese and 
the roll it up. 
Roll out again, wash it with the egg whites and put the rest of the cheese on top. You can cut out round biscuits with a cookie cutter but what I did was much more simple. Cut the dough up into cubes and place it on a baking sheet. Preheat the oven to 370 degree F and bake for 20 minutes. They should rise and turn golden brown. The biscuits will be so fluffy it is impossible to resist!









No comments:

Post a Comment