Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Saturday, December 20, 2014

Sült padlizsános tészta / Eggplant pasta

A ma reggeli tengerparti szemét szedés után kiéhezve ráugrottam egy gyönyörű nagy padlizsánra, és arra gondolva hogy délután kerékpározok, az ebéd választás tészta lett. Könnyű elkészíteni, nem lesz annyira tele az ember, hogy 4 órán át ne tudjon megmozdulni, de elég energiát ad egy kis tekeréshez. Szuper szombat! Nem is kívánhatnék többet, így karácsony előtt pár nappal...
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 paradicsom
1 dl paradicsom püré vagy sűrű paradicsomlé
Bazsalikom levél
Só, bors, olivaolaj
Csipetnyi őrölt chili
2-3 ek kapribogyó
Parmezán sajt
Tészta
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A padlizsánt kis kockákra vágjuk fel és terítsük el egy tepsibe, meglocsolva olivaolajja, megszórva kis sóval borssal. Kb fél óra alatt puhára sül a sütőben, és nem szívja meg magát olajjal, mintha serpenyőben sütöttük volna. Miközben süldögélnek a padlizsán falatok, meg lehet csinálni a szószt. A vöröshagymát apróra kockázzuk és kevés olajon pároljuk üvegesre. Ezt követően jöhet hozzá a fokhagyma szintén apróra szeletelve és egy kis őrölt chili. Kicsit hagyjuk összeérni, majd adjuk hozzá a paradicsom pürét és főzzük...végül mehet bele a felkockázott paradicsom és friss bazsalikom levél, vagy szárított fűszerek az olaszos vonalon maradva. Főzzük össze az egészet, só bors ízlés szerint és a legvégén adjuk hozzá a kapribogyót.
Közben megpuhultak a padlizsánok is. Vegyük ki a sütőből és forgassuk a szószba. Már csak tésztát kell főzni, és tálalhatjuk is reszelt sajttal.
Tesztelve lett, hogy a kerékpár is jobban gurult a finom ebéd után: erős 2 óra nyeregben!



After a beautiful morning at the beach clean up, I arrived home starving and jumped on a big eggplant to make lunch. Since I had the plan to go cycling in the afternoon, I decided pasta is needed. It is easy to make, not too heavy on your stomach but gives you enough energy for the ride later. Fabolous Saturday, could not ask for more just a couple of days before Christmas...
Ingredients:
1 eggplant
1 yellow onion
4-5 cloves of garlic
2-3 tomatoes
4 oz tomatoe sauce
Fresh basil
Salt, pepper, olive oil
Pintch of ground chili
2-3 tablespoon capers
Parmesan cheese
Pasta
Directions:
Start by dicing the eggplant and sprading them on a baking sheet, with a bit of olive oil and salt/pepper drizzled over. Preheat the oven to 370 degree F and bake the eggplant bites for about 30 minutes, or until softened.
Meanwhile, you can prepare the sauce. Start by mincing the onion and start cooking it with a bit of olive oil in a saucepan. Once translucent, add the minced garlic and a pintch of chili powder. Let it cook a bit and then add the tomatoe sauce, the chopped tomatoes and basil. Season it with any italian spices, salt and pepper as you wish. Cook for a couple of minutes until it thickens and finally add the capers. This really adds an extraordinary flavor. The eggplant should be done now, take it out of the oven and add it to the sauce. Cook the pasta, take a serving size to your plate, sauce over it as much as you like, and parmesan to top all the goodness off.
Test results: cycling after this lunch was great, strong 2 hours in the saddle.



2 comments:

  1. Bárcsak tudnék fõzni! :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fentiek szerint egy ilyen tesztat nagyon konnyu elkesziteni...kezdoknek tokeletes, Imre.

      Delete