Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Monday, December 22, 2014

Kókuszos szivecskék / Coconut hearts

Már már tradicionálisnak mondható a kókuszos szív keksz karácsonykor nálunk. Igaz, hogy mindig panaszkodok, hogy ki kell szaggatni millió kis szivecskét, de megéri. Anyukám recept füzetének első lapjain van, és az évek alatt megszámolhatatlan sokszor csináltuk meg, kísérleteztünk mekkora adagot kell készíteni ahhoz, hogy elég legyen az ünnepekre. Kókuszos keksz az alap, erre jön egy citromos cukormáz, végül kókuszreszelékkel fedjük be a tetejüket.
Hozzávalók:
Tészta:
12dkg vaj
22dkg liszt
15dkg kókuszreszelék
1,5 citrom reszelt héja
15dkg cukor
2 tojás
Máz:
5-6 ek. citromlé
1,5 citrom reszelt héja
12dkg porcukor
Teteje: 5-6dkg kókuszreszelék, hogy a kisült sziveket megszórjuk miután a mázba mártottuk
Elkészítés:
A tésztához a vajat (ami már szobahőmérsékletű) keverjük habosra a cukorral és tojással. Ehhez adjuk fokozatosan a lisztet majd a kókuszt és a citrom reszelt héját.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát fél ujjnyi vastagságúra és szivecskéket szaggatunk belőle. Mi kb. Győri Édes szivecske keksz méretre csináljuk, de lehet nagyobb vagy más forma is.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, kb 12 perc alatt kész. Közben a máz készülhet. A porcukrot elkeverjük a citromhéjjal és lével. Sima mázt kell kapni, amivel könnyen lehet dolgozni, szóval ha túl híg vagy sűrű akkor adjunk hozzá még citromlevet vagy cukrot, hogy a megfelelő állagot kapjuk. A kisült sziveket hagyjuk kicsit hülni, majd kenjük be a tetejét a mázzal és forgassuk kókuszreszelékbe. Lehet, hogy idő közben a máz vagy a kókuszreszelék elfogy de simán pótolható pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral és már folytathatjuk is a kekszek kenegetését.
Nálunk mindig nagy sikere van ennek a sütinek, és csodásan mutat a karácsonyi sütemények között a hófehér szivecskék halmaza. Ebből az adagból 4 tepsinyi kekszet sütöttem, kb. 100-120 darab, de sajnos nem fog olyan sokáig tartani, mint gondolnánk.


Ingredients:
Dought:
1 stick butter (1/2 cup)
2 cup flour
1 cup shreded coconut
1,5 lemon's zested peal
2/3 cup sugar
2 eggs
Glaze:
1 lemon's juice
1,5 lemon's zested peal
1 cup powdered sugar
Top: 1/2 cup coconut to cover the cookies once baked and glazed
Directions:
Start by whipping the butter (let it warm a bit after taking out from the fridge) with the sugar and eggs to a creamy texture. Add the flour, coconut and the lemon zest. Once it is formed a nice smooth dough, roll it out to fairly thin and cut out small shapes of hearts. Preheat the oven to 360 degree F and bake it for about 12 minutes. You will see when done they turn a golden color but not dark. Meanwhile prepare the glaze. Simply mix the powdered sugar with the lemon juice and zest. When the cookies are done, take them out of the oven and let them cool. Glaze the top and sprinkle with coconut. These small pieces of lemon coconut flavored cookies will be a big hit! Out of this much dough I baked about 100-120 pieces of coconut goodness, but trust me they will not last as long as one might think.










Sweet Valentin Link Party

1 comment:

  1. Örülök, hogy te is csatlakoztál, üdv a party-n és köszönöm a linket! :)

    ReplyDelete