Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Tuesday, December 23, 2014

Purple Pink Salad / Lila Pink Saláta

Today, I did the salad for Christmas Eve in advance, and by the end realized that it screams Janka: purple cabbage and pink cranberry dressing. Looks great!
Ingredients:
1 small red cabbage
Herbs (basil, mint, parsley)
2-3 small apples
1 cup dates
1 cup walnuts
Dressing:
1 cup fresh cranberry
1 tablespoon dijon mustard
1 tablespoon honey
1/2 red onion
1/2 cup olive oil
Salt, pepper
Directions:
Slice the cabbage as thin as possible (food processor, mandolin or very sharp knife needed). Add the thinly sliced apples, the chopped dates and the lightly roasted walnuts, also chopped up. I used fresh herbs from the garden, chopped them and mixed it with the cabbage. This is done.
Making the dressing is just as easy. Put all ingredients into a blender or food processor and mix until smooth and creamy. It will be a pale pink color, not the usual salad dressing look but it smells and tastes amazing. Toss it with the salad and serv.


Ma előre elkészítettem a Karácsonyi salátát és a végére rajöttem, hogy teljesen Janka színekben pompázik: lila káposzta pink áfonya öntettel. Gyönyörű!
Hozzávalók:
1 kisebb fej lilakáposzta (kb. 1kg)
Fűszernövények (bazsalikom, menta, petrezselyem)
2-3 kicsi alma
6-7 szem aszalt datolya
1-2 maréknyi dió
Öntet:
1 bögre friss vörösáfonya
1 ek. mustár (dijon)
1 ek. méz
1/2 lilahagyma
1-1,5dl oliva olaj
Só, bors
Elkészítés:
A káposztát szeleteljük egész vékonyra vagy reszeljük le. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt almát, a felkockázott datolyát és a diót, amit egy picit előtte pirítsunk meg serpenyőben és aztán vágjuk apróra.
Én a kertből friss fűszernövényeket szedtem, bazsalikom, menta és petrezselyem, de ha épp nem nő ez a konyhaablakban akkor legyünk kreatívak a fűszerekkel. Ennyi az egész.
Az öntet elkészítése is hasonlóan "bonyolult" volt. Az összes hozzávalót aprító gépbe tettem és addig dolgoztattam amíg krémes állagú nem lett az áfonyás, hagymás öntet. Nem a megszokott saláta öntet kinézetre számítsunk, inkább olyan mintha rózsaszín joghurt lenne, de isteni illata és íze van. Keverjük a kész salátához és már lehet is tálalni.



No comments:

Post a Comment