Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, December 11, 2014

Mézeskalács: karácsonyi visszaszámlálás / Gingerbread cookies in the spirit of Christmas

Hozzávalók:
1kg liszt
25dkg cukor (lehet kevesebb is, a méz miatt elég édes)
25dkg margarin / vaj
40dkg méz
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás + 1 tojássárgája (a fehérjével kenjük meg a tetejét sütés előtt)
1/2 csomag fahéj (kb. 2 ek)
1 teáskanálnyi fűszer: őrölt szegfűszeg, gyömbér
1 citrom reszelt héja + 1/2 citrom leve

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagy tálban: liszt, cukor, fűszerek és a szódabikarbóna. Hozzáadjuk a többi hozzávalót: a vajat, ami könnyebben kezelhető ha már nem túl hideg, a mézet, a tojásokat és a citrom reszelt héját és levét.
Az egésznek szépen össze kell álnia egy nagy homogén tésztába pár perc gyúrás után. Kicsit pihentessük, de ne legyen sokáig hűtőben mert nagyon megkeményedik. (Ha a hűtőben marad éjszakára akkor ne lepődjetek meg, hogy másnap egy kisebb HotIron edzést kell véghez vinni karizmokat erősen használva mielőtt egyáltalán nyújtható lesz a tészta...)
2-3 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát és szaggassunk belőle csillagot, fenyőfát, házikót, biciklit, rénszarvast...amit szeretnénk.
A tepsiben viszonylag közel kerülhetnek egymáshoz, nem nőnek nagyra. Megkenjük a tetejét tojásfehérjével, hogy fényes legyen és díszíthetjük magokkal, aszalt gyümölcsökkel, csoki darabokkal még sütés előtt, vagy ha szeretnénk utólag, ha kihült, fehér cukormázzal (porcukor és pár csepp citromlé keveréke) is nagyon mutatós.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (kb. 175fok) aranybarnára sütjük. 10 perc és jöhetnek ki a sütőből! Ahhoz, hogy puha maradjon érdemes fém dobozban tárolni és melléjük tenni narancs héját vagy alma szeletet.



Ingredients:
4 cups flour
1 cup sugar
1 cup butter (2 sticks)
1 1/2 cups honey
1/2 teaspoon of baking soda
2 eggs + 1 egg yolk (the extra eggwhite will be for the top of the cookies)
2 tablespoons of cinnamon
1 teaspoon of spices: ginger, pumpkin spice, gingerbread spice
1 lemon's zested peel + 1/2 lemon's juice
Directions:
Mix all the dry ingreditens in a big bowl: flour, sugar, spices and baking soda. Add the wet ingredients to this mixture: the softened butter, honey, eggs and lemon zest + juice. This should all form a nice dough. Let it sit for a little bit, but do not have it in the fridge for too long because it will be difficult to handle. Roll out the dough, working with smaller portions at a time. If you roll really thin, the cookie will be crispy, if you have it a bit thicker it stays softer and moist. Cut out shapes of your choice, star, christmas tree, gingerbread man, house...anything you like around the holidays.
Place the cut out pieces on baking sheet relatively close to each other, since they will not grow. Egg white wash the tops so they become shiny after baking and decorate with seeds (pumpkin seed, walnut, almond), dried fruits or chocolate chip. If you leave them plain, you can decorate with white sugar glaze after baking (glaze: powdered sugar with a bit of lemon juice).
Preheat the oven to 350 degree F and bake it to a golden brown color. It only takes about 10 minutes! The cookies will stay soft if you store them in a box with orange peel or apple slices placed by them.












No comments:

Post a Comment