Beet cake for inspiration.
Friday, December 12, 2014
Forralt bor / Mulled wine
Inkább csak kedvcsináló, kipróbált receptje minden 16 év felettinek van nálunk. Janka mézeskalácsos posztja adta az indíttatást, a kettő együtt maga a karácsony! Külön-külön is hosszú időre beragyogják a lakást az illatukkal, közösen orgazmikus élményt adnak.
Sem a hozzáadott fűszerek, sem az arányok nincsenek kőbe vésve, csak az, hogy elnevezésével ellentétben a bort nem szabad forralni.
Alapfűszere a fahéj és a szegfűszeg, opcionális a narancs- vagy citromhéj, gyömbér, szegfűbors, csillagánizs, kardamom. Kell még bele cukor, és kész is.
Forralt borban minket az egyszerűség varázsol el leginkább, ezért most nem használtam csak fahéjrudat és szegfűszeget. Ezeket összeforraltam kevés vízzel és nádcukorral hogy a fűszerek jól átengedjék az ízüket és a cukor feloldódjon, majd beleöntöttem a bort és ezzel már csak rövid ideig melegítettem. Ha a bort forraljuk, az alkohol egy része elpárolog és az aromájából is veszít. Rászűrtem a felkarikázott narancsra és vártam néhány percet amíg összeérnek az ízek.
Üzenem Floridának, hogy a magyar borok verhetetlenek!
Mulled wine is a must have across Europe, at the biggest Christmas Markets. It is as common to grab a cup of the hot sweet spicy drink at Budapest's Advent Market as to have Turkey for Thanksgiving in the States. Easy to make at home, and trust me, it will have the whole house smelling like heaven, not to mention how delicious it is.
Ingredients:
1 bottle of red or white wine
2 sticks of cinnamon
10-15 pieces of clove
1/3 - 1/2 cup of sugar, depending on how sweet we like it
1 cup of water
Additionals: lemon and orange slices, ginger slices, allspice
Directions:
Start to boil the water with the sugar and spices, until the sugar disolves and then add the wine to it. Turn the heat down, do not boil anymore because the wine looses its flavor. Wait a couple of minutes so the wine warms up and then it is done. Pour it on the slices of orange and let it sit so all the falvors mix together in this rich taste.
Hungarian wine is unbeatable, but Florida can beat that by drinking mulled wine in sandals and shorts in December. Enjoy!
Labels:
christmas,
forralt bor,
karácsony,
mulled wine
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment