Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Tuesday, December 16, 2014

Töpörtyűs pogácsa / Savory biscuit with pork cracklings

Ez a bejegyzés sosem jött volna létre, ha a mindennapi hosszas chateléseink egyikét nem akartam volna azzal lezárni, hogy "megyek tepertős pogácsát sütni".  Janka azonnal visszaírt, hogy "gondolj a blogra!", én meg elképedtem hogy egy vegetáriánus lány blogjába hogy jön ez, de megmagyarázta hogy Florida tele van lelkes magyar nőkkel, a tepertős pogi meg magyar is, gasztroélmény is, szóval kell ide.
A recept a dédmamimtól örökölt 1920-as szakácskönyvből származik. Innen a név is, soha nem használom a "töpörtyű" szót.
Hozzávalók:
12 dkg tepertő
25 dkg liszt
2 dkg friss, vagy egy csomag szárított élesztő
1 dl tej
1 kiskanál cukor
1 evőkanál só
1 tojás

Elkészítés:
Egy deci langyos tejben felfuttatok egy kiskanál cukorral 2 deka élesztőt, vagy egy csomag szárított élesztőt. 12 deka tepertőt nagyon apróra darabolok.
Nem tudom hogy létezik -e ilyen Floridában, de ha nincs, baconnel is el tudom képzelni, valószínűleg úgy kevesebb só kell bele, mert a tepertő sótlan.
25 deka lisztet beleszórok egy tálba, beleöntöm az élesztős tejet, a tepertőt, egy csapott evőkanál sót és egy tojásfehérjét. A sárgáját félreteszem.
Összegyúrom az anyagokat, ha szükséges öntök még hozzá pici tejet vagy lisztet. Ha sima, nem ragacsos tésztát kaptam, 1 centi vastagra kinyújtom, felületét éles késsel bevagdosom, vagy pogácsákat szaggatok vagy rudakat vágok belőle.
A tetejét bekenem a tojás sárgájával, majd előmelegített sütőben 180-200 fokon körülbelül 20 perc alatt pirosra sütöm.
Éééééés a meglepetés! Miközben írtam a bejegyzést, csengetett a postás Janka kézzel rajzolt (naná hogy biciklimintás!) karácsonyi képeslapjával! Óriásköszi Jankám, iszonyúan meghatódtam!



This post would not have been born if one of our longs chats with Janka did not end with, "I am going now to bake some biscuits" and her reply was "Ok, think of our blog while making it". It is a traditional Hungarian biscuit, even though some might find it weird at first, but just imagine savory  rolls with bacon bits. Sound good right?
The recipe is from my great grandmother's cook book from 1920.
Ingredients:
1/2 cup pork cracklings (bacon)
1 and 1/3 cup flour
1 and 1/2 tablespoon yeast
1/2 cup milk
1 teaspoon sugar
1 tablespoon salt
1 egg
Directions:
Dissolve the yeast and sugar in warm milk, and allow it to rise, bubble. Make the pork cracklings or if you want a faster way, dice up 1/2 cup of fried bacon. The "töpörtyű" / pork crackling: Cook pork belly chunks in a skillet on the stove until all the fat is rendered out and only small crispy pieces are left. Dice these up into tiny pieces, which will go into the biscuit dough. Pour the flour in a mixing bowl, add the milk with the yeast, the pork cracklings (bacon), salt and 1 egg white. The yolk will be needed at the end. Mix all together, until a smooth dough is formed, not sticky, easy to handle. Roll out the dough at half an inch thickness and score the surface with a knife. You can cut it up into longer sticks or cut out biscuits with 2-3 inch round cookie cutter. Beat the egg yolk and brush the top of the cut out pieces which you arranged on baking tray, setting them at least 1 inch apart because they will rise and grow. Preheat the oven to 370 degree F and bake for about 20 minutes until a nice golden red color is seen at the top of the biscuits.





No comments:

Post a Comment