Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Sunday, February 1, 2015

Baked apple cinnamon oatmeal / Sült, almás fahéjas zabkása

I am addicted to oatmeal, could eat it every day for breakfast with different flavoring and toppings. Also love oat cookies or muffins, but I have never tried baked oatmeal. Up until today. The other addiction of mine is anything apple cinnamon flavored. So I have combined the above and this is what came out. I figured I can make this Sunday afternoon and enjoy it for breakfast the next couple of days, but let's see how long it will last.
Ingredients:
2 cups rolled oats
1 1/2 teaspoon baking powder
3/4 teaspoon salt
2-3 tablespoon chopped walnuts/almonds/pecans (one you prefer, or all, the more the better)
1/4 cup raisins
2 diced apples
3 eggs
2 cups milk (almondmilk, soy, whole, it is up to you)
1/2 teaspoon vanillia extract
1/3 cup brown sugar
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon nutmeg
Directions:
As preparation, preheat the oven to 325 degrees and grease (butter, spray) a mid sized baking dish and set aside. Soak raisins in hot water in a bowl for a couple of minutes until they are soft and nice. In a larger mixing bowl, combine oats, baking powder and salt and then add the nuts, apples and raisins (drained). Mix together the eggs, sugar, spices and milk and pour this mixture over the dry oats. Combine evenly and spread it in the baking dish. Bake for about and hour, it will turn golden brown, and serve it. As a desert I can imagine a scoop of icecream on the side, but of course to stay on the healthy side, just this baked oatmeal is a great treat and perfect choice of breakfast.




Nem túlzás azt állítani, hogy zabkása függőségben szenvedek. Minden nap tudnám ezt enni reggelire, különböző magokkal, gyümölcsökkel, ízesítéssel. A zabkeksz a másik gyengém, viszont sült zabkását még nem ettem. A mai napig. A másik kedvenc témaköröm az alma-fahéj, legyen szó bármiről. Ezeket összepárosítva született az almás fahájas sült zabkása. Gondoltam ha csinálok egy adagot vasárnap akkor az pár napig kitart reggeli gyanánt, de vannak félelmeim a "tartósságot" illetően.
Hozzávalók:
1,5 bögre zabpehely
1 1/2 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál só
1-2 maréknyi aprított dió, mandula, mogyoró (ízlés szerint)
1 maréknyi mazsola
2 alma felkockázva
3 tojás
1 bögre tej (mandula, szója, tehén...amit amúgy is használunk)
1/2 teáskanál vanília aroma (vagy 1/2 cs. vaniliás cukor)
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 165 fokra és kivajazunk egy közepes tepsit, valamint forró vízbe beáztatjuk a mazsolát pár percre. Közben keverjük össze a zabot, sütőport és sót majd adjuk hozzá a magokat, almát és (lecsöpögtetett) mazsolát. Verjük fel a tojásokat és keverjük hozzá a cukrot, tejet és a fűszereket, majd mehet a száraz zab keverékre a folyadék. Egyenletesen keverjük el és az egészet öntsük a tepsibe. Kb. egy órán át süssük amíg szép arany barna nem lesz és lehet is tálalni. El tudom képzelni, hogy melegen tálalva desszertként egy gombóc fagyival kitűnő, de persze ha maradunk az egészséges reggeli témakörnél akkor ez így magában tökéletes.

No comments:

Post a Comment