Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, February 5, 2015

Salted almond butter fudge / Mandulavajas "fadzs"

I never made fudge before, but wanted to experiment with almond butter, so these extremely rich almondy squares were made. It is not low in calorie, the almond butter itself is an energy bomb, but you will just need a small piece to satisfy your cravings, and there is no processed sugar in it. Overall greatness.
Ingredients:
1/2 cup coconut oil
1/2 cup almond butter (I used salted)
1/4 cup coconut milk
1/4 cup honey
1/2 cup chopped almonds
1/4 cup dried cranberries
1/2 teaspoon sea salt if the butter was unsalted
Directions:
Melt the coconut oil over warm water in a mixing bowl. Add all the ingredients: almond butter (salt), milk, honey, mix until you get a smooth texture and then throw in the almonds and cranberries. I can imagine it with different nuts and dried fruits as well, it is really up to you.
Line a small container or baking dish with cling film and pour in the fudge mixture. Let it sit in the fridge and then you can remove from the film and cut it up into pieces. Store it in the fridge, or you can have it in the freezer for months and take it out when you just need that one piece of sweet to go with your coffee.




A fudge egy amerikai, igen tömény édesség, általában csokis verzió mindenféle dió félékkel benne vagy még több csokival, karamelizált finomságokkal. Szóval egyértelműen az a kategória ami magas kalória tartalmú és ráadásul üres kalóriák is a finomított cukroknak köszönhetően. Viszont ez a mandulavajas verzió nem erről szól. Nem mondhatom, hogy diétás, de mivel intenzív íze van és a mandula dominál, nem kell megenni belőle egy táblányit.
Hozzávalók:
(a mértékegység "1/2 cup" volt, ami egy 1 decis pohárnak felel meg, így mérhetünk ennek megfelelően, valamint a mérőegység mindegy is, az arányokat tartsuk és jó lesz)
1 pohár kókusz olaj
1 pohár mandulavaj (sósat használtam)
1/2 pohár mandula tej
1/2 pohár méz
1 maréknyi mandula
1 maréknyi aszalt vörösáfonya
1/2 teáskanál só (ha a vaj sótlan volt)
Elkészítés:
Víz felett melegítsük a kókusz olajat, ha nem folyékony állagú, hogy könnyen össze lehessen keverni a többivel. Én egy fém tálba kezdtem melegíteni, amibe belefért a többi hozzávaló is. Adjuk hozzá a mandulavajat (só), a tejet, a mézet és keverjük simára, majd tegyük hozzá a felaprított mandulát és az aszalt áfonyát. El tudom képzelni más dió félékkel vagy egyéb aszalt gyümölcsökkel is, lehet kísérletezni annak megfelelően, hogy mit szeretünk. Egy üveg tároló edényt vagy sütő formát béleljünk ki fóliával és öntsük bele a fadzs tésztát. Tegyük hűtőbe, hogy meg tudjon dermedni, majd le lehet a fóliát húzni és felkockázni a kész édességet. Hűtőben tároljuk, vagy a mélyhűtőben tökéletesen eláll pár hónapig és akkor elég egy kockát kivenni ha nagyon vágyunk valami édesre a kávénk mellé.


No comments:

Post a Comment