Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, February 19, 2015

Hummus II. + Pita chips

I have already posted the basic recipe for hummus, but now since it was a special occasion I wanted to make it a bit different...so for the nameday celebration of our friends, I made roasted red pepper hummus and homemade pita chips to go with it. It is just as easy, and everybody seemed to enjoy it.
Ingredients:
Hummus:
1 large red bell pepper
1 can chickpeas (14oz)
1 tablespoon tahini
2-3 cloves garlic
1/2 lemon's juice
1 tablespoon olive oil
Pinch of salt
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon ground cumin
Pita Chips:
Whole wheat pita bread
Olive oil
Salt, rosemary, garlic powder
Directions:
Start by preheating the oven to 375 F / 190 C degrees. Cut the bell pepper into wedges and place it on a baking sheet with the skin side up. It should roast in about 25 minutes, you will see the top bubbling and turning black at spots. Meanwhile you can do the hummus. Add all of the ingredients to a food processor or blender and pulse until smooth. You can taste and add more of the spices or a bit of olive oil if you like it smoother, it is up to you. But in a matter of minutes the hummus is done. Because of the paprika and chili it will already have a pale pink color. Take the pepper out of the oven. To take the skin off I put the hot pepper slices on a plate and cover with cling wrap, so the steam helps the skin to part from the peppers. It is a bit messy, but try to get the big chucks of skin off, cut into smaller pieces, add the pepper to the food processor and blend this to the hummus. You should get a nice orange color and it is already done. I usually place it in the fridge for a little bit, and then serve.
Making the pita chips is even easier. I use store bought whole wheat pita bread and cut into 8 small wedges, like a pizza or cake. Brush the bits with olive oil, set it on a baking sheet and sprinkle with salt, garlic powder and a bit of rosemary. Bake it for 10-15 minutes and enjoy.



Korábban már volt hummusz bejegyzésem, de most különleges alkalomra kicsit mást akartam csinálni, így született a Zsuzsanna napi sült paprikás verzió házi pita chips-szel. Nagyon könnyű, gyors volt és a visszajelzések szerint egyértelmű sikert aratott.
Hozzávalók:
Hummusz:
1 nagy piros kaliforniai paprika
1 konzerv csicseriborsó (400g)
1 evőkanál tahini szósz
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1 evőkanál oliva olaj
Csipetnyi só
1 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál őrölt chili
1/2 teáskanál őrölt kömény
Pita Chips:
Teljes kiörlésű pita kenyér
Oliva olaj
Só, rozmaring, fokhagyma por
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A paprikát vágjuk 4 felé és helyezzük egy tepsibe, úgy hogy a külseje legyen felfele. 25 perc alatt meg kell sülnie, akkor jó ha már buborékok keletkeznek a héján és egyes helyeken megfeketedik. Ezidő alatt meg lehet csinálni a hummuszt. Tegyük a lecsepegtetett csicseriborsót és a többi hozzávalót, fűszereket egy aprító gépbe és addig dolgoztassuk, amíg sima állagú krémet kapunk. Ízlés szerint lehet még utólag fűszerezni, vagy adni hozzá kis olajat ha lazább krémesebb állagot szeretnénk. Pár perc és kész is. A pirospaprika és chili miatt már alapból egy világos rózsaszínes színe lesz, majd jöhet bele a sült paprika. Vegyük ki a sütőből a paprika szeleteket. Ahhoz, hogy le lehessen húzni a bőrét én egy tálba tettem melegen és lefedtem fóliával. A gőz segít, hogy a héja eltávolodjon és könnyebben le lehet szedni. Kicsit macerás, nem fog mindenhol tökéletesen lejönni, de az nem is baj. Vágjuk kisebb szeletekre, adjuk a hummuszhoz és ezzel is aprítsuk össze, narancssárgás krémet kell kapnunk. Én általában beteszem a hűtőbe, hogy az ízek kicsit érjenek, de rögtön is lehet tálalni.
A pita chips hasonlóan "bonyolult" művelet. Boltban vásárolt teljes kiörlésű pita kenyeret használtam, a kerek lapokat 8 felé végtam mintha torta vagy pizza lenne. Mindegyiket kicsit bekentem oliva olajjal, ráraktam egy sütő lemezre és megszórtam sóval, rozmaringgal és kicsi fokhagyma porral. 10-15 perc a sütőben és már lehet is fogyasztani a hummusszal. Szerintem nagyon finom és bármikor jó vendégváró előétel vagy vacsora friss zöldségekkel fogyasztva.

No comments:

Post a Comment