Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Wednesday, February 11, 2015

Shrimp fried rice / Sült rízs garnélarákkal

Fried rice is always a good choice of lunch, addig shrimp to it just made it better. I love the asian taste with the seafood mixed in. You can mix it up with different veggies, whatever you have at home, all tastes great.
Ingredients:
1 cup brown rice
Olive oil
Salt, pepper, ginger (ground or fresh)
1/2 lb shrimp (250g)
1/2 yellow onion
2 cloves garlic
2 eggs
2-3 carrots
1 cup frozen peas
1/2 cup corn
1 cup leek
Soy sauce
Directions:
Start by cooking the brown rice as you usually prepare it. I add twice as much water to it as the rice, so this time 1 cup rice and 2 cups water, bit of seasoning and slowly cook it for about 45 minutes. The shrimp should be taken out of the freezer or washed if they are fresh. In a pan heat some olive oil, add the minced onion and garlic and cook for a bit. Add the vegetables: the chopped carrots, the peas, the corn and the leek. Season it with salt, pepper, ginger and a dash of soy sauce. Do not over cook it, but have the vegies be ready. In a different pan, also heat olive oil and cook the shrimp for just a minute or two until they turn pink. Once all the different ingredients are ready (rice, vegetables, shrimp) you can take out a wok or bigger non stick pan and heat some oil.
Add the rice first, pour the beaten eggs over it and stir so rice is covered with eggs. Add the vegetable mix and then finally the shrimp. Combine everyting together, season with more soy sauce and it is all ready to serve.


A zöldséges tojásos sült rízs az egyik kedvenc, ázsiai ételem, amit különböző zöldségekkel akár minden nap el tudnék fogyasztani. Most garnélarák is került hozzá, amitől még finomabb lett.
Hozzávalók:
1 bögre barna rízs
Oliva olaj
Só, bors, gyömbér (őrölt vagy friss felaprítva)
250g garnélarák
1/2 hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
2-3 répa
1 csészényi fagyasztott borsó
1 csészényi kukorica
1/2 póréhagyma
Szójaszósz
Elkészítés:
Kezdjük a rízs elkészítésével, ahogy máskor is tennénk. Én egy csésze rízshez kétszer annyi vizet teszek és alacsony lángon kb. 45 percig főzöm, kicsit megsózva (vegeta), hogy legyen íze. A rákot vegyük ki a fagyasztóból, vagy mossuk meg ha friss és várakozzon egy tálkában, ez lesz az utolsó amit megsütünk. Egy serpenyőben melegítsünk kicsi oliva olajat és tegyük rá a felaprított hagymát és fokhagymát. Főzzük pár percig, majd mehet rá a zöldség: a felkarikázott répa, póréhagyma, a borsó és a kukorica. Fűszerezzük ízlés szerint, só, bors, őrölt/reszelt gyömbér és szójaszósz. Ne főzzük túl a zöldségeket, de legyenek elég puhák, mert a végén a többivel együtt már csak össze kell forgatni majd. Egy másik kicsi serpenyőben szintén melegítsünk olajat és 1-2 perc alatt süssük rózsaszínre a rákokat. Tényleg csak 2 perc az egész, különben nem lesz jó állaga.
Ha minden összetevő kész van (rízs, zöldség, rák), akkor melegítsük fel a wokot, vagy egy nagy serpenyőt, kicsi olajon süssük a rízst, majd tegyük hozzá a felvert tojást és oszlassuk el. Ehhez jöhet a zöldség és a garnélarák, forgassuk össze az egészet, adjunk hozzá még szójaszószt és már kész is. Lehet tálalni frissen forrón.

No comments:

Post a Comment