Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, January 29, 2015

Hungarian rice cake / Rizskoch

This Hungarian recipe is an all time favorite. I would say you can eat it any time of the day, for breakfast, for lunch with a grear soup or as a light but sweet dinner. The basic idea is the same in every family, I think what makes it different is the topping and flavoring. I like it plain but you can add raisins to it and then also on the side different jams, fruit preservatives, syrup, apple sauce, chocolate sauce or pudding...it us up to you and your desire to spice it up.
Ingredients:
1 cup white rice
16oz milk
4 tablespoon sugar
4 eggs
Butter
Directions:
Start by heating the milk to a boil. Watch carefully so it doesn't burn. Add the rice and cook until soft. Take the pan off the stove and let it sit a little bit. You should get a creamy pudding texture with the cooked rice in it. Seperate the eggs. Add the sugar to the yolks and mix it to a creamy texture. Beat the egg whites until you get a firm whipped cream. Add the yolks first to the rice pudding and then fold in carefully the whites as well. Butter or spray a heat resistant dish and pour in the ready rice cake mixture. Preheat the oven to 360 degree and bake for about 30 minutes. Take out, wait for it to cool and cut into squares. Garnish with jam, fruit, cocoa powder or cinamon sugar...it is up to you. Today I chose cranberry jam and fresh blueberries. Yummm.


Rizskoch. Rízsfelfújt. Ki minek hívja?! A lényeg a lényeg...gyorsan elkészíthető és tökéletes ebédre egy finom leves után, uzsira vagy vacsorára ha valami édesre vágyunk. Az alap recept szerintem minden családban egyezik, a kérdés az, hogy mivel esszük. Kakaó, lekvár, kompót, szirup...mindegyik megoldás jó, a legjobb az lenne ha megbújna a konyhában egy nagymama féle barack lekvár, de persze hogy már mind elfogyott, a floridaiak pedig nem a lekvárról híresek, de azért finom lett.
Hozzávalók:
1/2 liter tej
1/2 bögre rízs
4 tojás
4 evőkanál cukor (barnát használtam)
Vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A tejet kezdjük forralni, ügyelve hogy ne fusson ki majd mehet bele a rízs. Főzzük addig amíg megpuhul, tejberízst kapunk. Tűzről levéve még fedő alatt párolhatjuk amíg elkészül minden. A tojásokat válasszuk szét. A sárgájához keverjük a (barna) cukrot a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A tejberízshez adjuk hozzá a cukros sárgáját majd óvatosan forgassuk bele a fehérje habot. Egy kerámia vagy üveg tepsit vajazzunk ki és öntsük bele a rízst. Előmelegített sütőben 180 fokon fél óra alatt kész. Ha kicsit meghült könnyen lehet szeletelni és mehet rá, mellé a sok finomság. Nekem most vörösáfonya lekvár és friss áfonya, ami csodás párosítás volt.

No comments:

Post a Comment