Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, January 8, 2015

Carrot muffin / Répás muffin

Traditional carrot cake is one of my favorite, but this time I wanted to make something quicker and also experiment with coconut flour and coconut oil when baking. So the carrot muffins were born with lots of raisins and walnuts.
Ingredients:
6 eggs
1/2 cup coconut oil, melted
1/2 cup honey
1/2 tsp sea salt
1/2 tsp baking soda
2 tsp cinnamon
1/2 cup coconut flour
2 cup shredded carrots
1/2 cup raisins and walnuts mixed (or different nuts, cranberry...)
Directions:
Preheat the oven to 350 degrees. Line muffin baking form with liners or grease with coconut oil so it won't stick.
Combine the eggs, the coconut oil and honey in a large bowl. Mix well and then add the salt, baking soda and cinnamon. Add the coconut flour to this mixture and combine until you get a smooth batter. Fold in the shredded carrots, add the raisins and walnuts and it is all done. Scoop equal amount to each muffin cup and bake for about 20 minutes. It should rise a little and if you check with a toothpick, you know it is done when the pick comes out clean. In just about half an hour these delicios and healthy muffins are done.




A répa torta egyike azoknak a süteményeknek aminek szerintem nem lehet ellenállni, és igazából azoknak is ízlik akik először fujjognak mert hogy "répa", de aztán bevallják, hogy zseniálisan finom. Most kicsit gyorsabb megoldást szerettem volna, valamint kisérletezni a kókusz liszt és olaj hozzávalókkal, amiből született a répa muffin tele finom mazsolával és dióval. A hozzávalók méréséhez az amerikai "cup" lett használva ami egy 1,5dl-es csészének felel meg. Szóval egyszerű kimérni egy kis bögrével, igazából ha nem pont akkora, az arányok akkor is megfelelőek lesznek.
Hozzávalók:
6 tojás
1/2 csésze kókusz olaj
1/2 csésze méz
1/2 ek só
1/2 ek szódabikarbóna
2 ek fahéj
1/2 csésze kókusz liszt
2 csésze reszelt répa (4 répa)
1/2 csészényi mazsola, dió vagy egyéb aszalt gyümölcs/magvak
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és muffin sütő formát vajazzunk ki vagy tegyünk bele muffin papírt, hogy ne ragadjon bele a süti.
Keverjük össze a tojást a kókusz olajjal és mézzel egy nagy tálban. Adjunk hozzá sót, szódabikarbónát és fahéjat. Ha ez mind el van keverve akkor jöhet hozzá a liszt, majd a reszelt répa és a mazsola/dió. A tészta kész, ragacsos nedves állaga lesz a répa miatt, nem a megszokott sütemény tészta, de nem kell megijedni. Egyenlő részre osztva töltsük meg a muffin formát, 12 darabhoz elég a tészta. Tegyük a sütőbe és 20 perc alatt kész is. Egyáltalán nem édes a végeredmény, de a fahéj, mazsola és dió harmonizál a répával és szerintem különleges finom sütemény lett belőle.










No comments:

Post a Comment