Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Tuesday, January 13, 2015

Csicseriborsó leves / Chickpea soup

A mai esős szürkés reggel következményeként levesre vágytam ebédre, aminek az eredménye csicseriborsó leves lett, olyan változatban amit még eddig nem próbáltam. Sok sok hagyma, csicseribosó és parmezán sajt. Ebből rossz nem főhet ki. Ime!
Hozzávalók:
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
Maréknyi újhagyma vagy póréhagyma felkarikázva
1 közepes krumpli
1 konzerv csicseriborsó (400g)
8-10 dkg parmezán sajt
Só, bors, olivaolaj
Elkészítés:
Kevés olajon egy nagy lábasban pároljuk össze a hagymákat, sóval borssal ízlés szerint fűszerezzük és várjunk pár percet míg üveges lesz a hagyma. Ekkor mehet rá a felkockázott krumpli és egy kevés víz, hogy főni tudjon pár percig. Mivel a konzerv csicseriborsó már meg van főve ezért ezt kicsit később tettem hozzá és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Az egészet főztem amig megpuhult minden, az íz kedvéért tettem bele a parmezán sajt kemény végéből pár kockát. Amikor a krumpli megpuhul össze lehet nyomkodni a levest krumplinyomóval vagy turmixolni ha teljesen krém levest szeretnénk. A parmezán sajt darabokat érdemes kivenni turmixolás előtt, nem biztos hogy elbánik vele a gép, ha elolvadt akkor persze nem gond. Miután össze lett pépesítve a leves kóstoljuk meg, ha kell ízesitsük, szórjunk bele reszelt parmezánt és még egy percig főzzük össze. Tálaljuk reszelt sajttal, pirított kenyér kockákkal, petrezselyemmel akár egy kis tejföllel a tetején.


Even in Florida, some morning call for a warm soup by the time we hit lunch...this is what happened today as well. I wanted to make chickpea soup in a version I have not tried yet. Garlic, onions, chickpea and parmesan...there is a chance of this turning out bad. Let's see!
Ingredients:
3-4 cloves garlic
1/2 yellow onion
1 cup of leek
1 potato
1 can chickpea / garbanzo bean (15oz)
1 cup parmesan
Salt, pepper, olive oil
Directions:
Start by dicing the garlic, onion and leek and cook it on a bit of olive oil until translusent, season with salt and pepper. After a couple of minutes add the potato also diced and add some water so it can cook. In a little bit I added the chickpea, since the canned version is already cooked and soft. Add water so it covers all the vegies and cook until everything is soft. I added some parmesan cheese cubes and let it simer. In a blender or food processor make the soup creamy as you wish and then put it back on the stove with more graded parmesan for a minute or so. You can serve it with cheese on top, crutons, parsley or a bit of creme fresh. 


No comments:

Post a Comment