Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Wednesday, February 4, 2015

Eggplant parmesan / Réteges padlizsán

Today's menu was an eggplant parmesan, done the healthier way. The original recipe would call for breading and frying the eggplant and then layering tomato sauce and loads of cheese and baking it. Instead, all I did was baking the eggplant slices and doing the layers with moderate amount of cheese since the fresh parmesan has enough flavor, you do not have to dump half a pound of it into to enjoy.
Ingredients:
1 eggplant
Olive oil, salt pepper, basil
2-3 cloves garlic
1 shallot
2 can (2x14oz) diced tomatoes or about 2 lb plum tomatoes
1 cup fresh grated parmesan cheese
Directions:
Start by preheating the oven to 400 degrees. Add oil to the bottom of a baking sheet and slice the eggplant to about the width of a finger. Place the slices on the sheet, brush olive oil on top of them and sprinkle with salt. Put in the oven and bake for about 30 minutes. Meanwhile, you can prepare the sauce. In a sauce pan, heat olive oil and start cooking the finely chopped garlic. After a minute you can add the chopped tomatoes or the canned version which I used this time and worked perfectly and the chopped shallot for a fresh ripe taste. Add salt, pepper and basil (fresh leaves if you have is the best). Cook at medium heat until the sauce thickens, which will take about 15 minutes. I mashed the bigger pieces of tomatoes or you can put it into a food processor if you like the sauce to be really smooth.
Coat the bottom of a baking pan with some tomatoe sauce, make a layer from the done eggplants, but make sure you can make at least another layer or two. On the eggplant, pour sauce, add grated parmesan and continue until all ingredients are used (eggplant, sauce, cheese...). The cover layer should be the rest of the cheese to make a nice golden brown top when done. Put it in the oven and bake for about 30 minutes. Once done and chilled a bit, you can serve it. I had green salad on the side, which was perfectly filling and enough for lunch, but you can also add rice/quiona/or any side dish that you usually eat with your meals.





A mai ebéd réteges padlizsán volt. Az eredeti "padlizsán parmezán" recept úgy kezdődik, hogy ki kell rántani a padlizsán szeleteket, és ezeket rétegezni paradicsom szósszal és sok sok sajttal. Ennek sokkal egészségesebb, de csodás változata készült el. Egyszerűen meg lett sütve a padlizsán a sütőben, és ezt rétegeztem paradicsom szósszal és frissen reszelt parmezánnal, ami igazán gazdag ízű így nem szükséges fél kg-ot ráolvasztani, hogy finom legyen.
Hozzávalók:
1 padlizsán
Oliva olaj, só, bors, bazsalikom
2-3 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma
2 konzerv (2x450g) darabos paradicsom vagy kb. 1kg friss paradicsom
5-8dkg reszelt parmezán sajt (helyettesíthető más sajttal is, de kemény nem túl zsíros a legjobb választás)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olajjal kenjünk ki egy sütő lemezt és erre tegyük a felkarikázott padlizsán szeleteket. Ujjnyi vastagságúra szeleteljük és nem szükséges megpucolni a padlizsánt. A karikák tetejét is kenjük be vékonyan oliva olajjal és szórjuk meg finoman sóval. Mehet a sütőbe kb. fél órára. Közben el lehet készíteni paradicsom szószt. Ha friss paradicsomot használunk akkor kockázzuk fel kis darabokra. Én most konzervet használtam és kitűnő lett. Egy serpenyőben melegítsünk oliva olajat és az apróra vágott fokhagymát pirítsuk egy percig. Ezután mehet bele a paradicsom, a felkarikázott újhagyma, só, bors és bazsalikom levél. Közepes lángon főzzük addig amíg besűrűsödik a szósz, ami alig negyed óra alatt kész is. Én kicsit szétnyomkodtam a nagyobb paradicsom darabokat a szószban, ha szeretnénk teljesen homogén állagot akkor botturmixxal neki lehet esni. Egy hőálló tál alját terítsük be szósszal, amire jön egy réteg padlizsán, majd újra szósz, sajt és így tovább. Szóval paradicsomszósz, padlizsán szeletek, sajt. A legtetején sajt legyen, hogy sütéskor aranybarna réteget képezzen.
30 perc elteltével kész is, gyönyörű, bugyborékoló, forró sajtos, paradicsom szószba ágyazott padlizsán finomságot vehetünk ki a sütőből. Ha kicsit meghült könnyen lehet tálalni, a padlizsán karikák adják, hogy hol lehet felvágni. Én friss salátával ettem, és tökéletesen laktató ebéd volt, de lehet rízzsel, kölessel vagy bármilyen körettel tálalni amit szeretünk.

No comments:

Post a Comment