Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Thursday, March 5, 2015

Sült cékla és répa / Beet and carrot bake

Alábbi már tényleg a pofon egyszerű kategória, de szerintem annál finomabb. A cékla adta az ötletet, amit a minap vettem frissen, ehhez már csak répa kellett, hagyma, sajt, fűszerek és 45 perc előkészület. Tökéletes köretnek, vagy magában is egy könnyű ebéd vagy vacsora lehet az egyben sült cékla és répa.
Hozzávalók:
3 fej cékla
5-6 répa
6-7 szál újhagyma (vagy 1 póréhagyma)
3 gerezd fokhagyma
Oliva olaj
Egy maréknyi reszelt sajt (mozzarella, trapista...)
Zsemlemorzsa
Szója szósz, só, bors
Elkészítés:
Mossuk meg a céklát jó alaposan, zöldség kefével ledörzsölve a földet róla. Vágjuk le a szárát és tegyük egy lábosba kevés vizzel a cékla fejeket. Pároljuk, amíg megpuhul fedő alatt, ez 15 perc kb. Villával lehet közben ellenőrízni, hogy mennyire puha a cékla, ha elfőtte a vizet akkor még lehet adni hozzá.
Egy serpenyőbe melegítsünk oliva olajat, és adjuk hozzá az aprított fokhagymát és a karikázott újhagymát. Ezt pároljuk pár percig majd mehet rá a hasábokra felvágott répa egy kevés sóval és borssal, és az egészet pároljuk, süssük amíg puha nem lesz a répa, de ne legyen túlfőzve. Közben el kell készülnie a céklának is. Vegyük ki a lábosból és vágjuk szeletekre, cikkekre. Egy tűzálló edénybe rétegezzük a céklát és a répát, majd locsoljuk meg egy kevés szója szósszal, a tetejét pedig hintsük meg sajttal és zsemlemorzsával, ami ropogós kérget fog eredményezni. Tegyük a sütőbe és csak addig süssük, amig a sajt megpirul, én grill funkción magas hőfokon 5-6 percig hagytam pirulni és már kész is volt. Jóétvágyat!




This dish could not be any easier, but in my opinion it tasted great. I bought beets yesterday and wanted to bake it somehow for lunch, so all I needed were carrots, scallions, spices, some cheese and 45 minutes of preparation. It is a perfect side dish to go with any meat or fish but you can enjoy by itself as a light lunch or dinner as well.
Ingredients:
3 large beets
5-6 carrots
6-7 scallions (or 1 leek)
3 cloves garlic
Olive oil
Handful or grated cheese (mozzarella...)
Panko bread crumbs
Soy sauce, salt, pepper
Directions:
Start by washing the beets, so all the dirt is scrubbed off them. Cut the stems off and put the beets in a saucepan with some water. Steam for about 15 minutes, until they cook and become soft. You can check with a fork and add more water if needed. Cover with a lid while steaming. In a skillet, heat some olive oil and add the minced garlic and chopped scallions to it. Heat for a minute and then you can add the carrots that should be cut into smaller pieces. Add some salt and pepper and cook until the carrots are done, but not too soft. The beets should be done by now as well, so you can take them out and cut into slices or wedges. Layer the vegetables in a baking dish, drizzle with a little bit of soy sauce and cover the top with a mixture of grated cheese and bread crumbs which will form a nice crunchy top.
Put it in the oven, and broil at high temperature for a couple of minutes until the cheese turns a nice golden color. Easy as that, the dish is done, enjoy!

No comments:

Post a Comment