Sunday, February 14, 2016

Hungarian cheesy bites / Pogácsa

The traditional Family recipe Hungarian biscuits. Everybody loves these, regardless of nationality.
Ingredients:
2 sticks of butter
4 cups of flour
1 cup of shredded cheese (mexican mix, italian mix or mozzarella)
1 whole egg and 1 yolk (1 white is for the top)
1,5 cup sour cream
1 package of yeast and a teaspoon of sugar
Lots of salt
Directions:
Start with the butter, flour and salt...crumble these together with your hands, then add the 1 whole egg and 1 yolk. In a small bowl measure out the sour cream and add the yeast and sugar to it. Add this mixture to the flour. Add half of the cheese and mix well. It should form a dough. You might need to add flour, but do not make it too hard. Put it in the fridge, basically for overnight or for at least 4 hours. You will have to take it out of the fridge and fold the dough, repeat this 2-3x. This will make it flaky and fluffy. Once you are ready to bake it, roll the dough out to about 1 inch thickness, egg white wash the top, sprinkle with cheese and cut out little circles with a cookie cutter or cut it up into small squares. Preheat the oven to 375. Place the pieces on a baking sheet and bake it for 25 minutes until golden.


A hagyományos családi titkos recept...na jó, nem titkos, de az biztos, hogy bevált recept, nem lehet elrontani, nagyon jó pogi lesz belőle.
Hozzávalók:
25dkg margarin
50dkg liszt
15dkg sajt
1 tojás és egy sárgája (a másik fehérje majd a tetejére kell)
2dl tejföl
1 csomag élesztő és egy kiskanálnyi cukor
Sok só
Elkészítés:
A margarint morzsoljuk el a liszttel és sóval. Tényleg sok kell bele, én még mindig keveset rakok bele. :) Adjuk hozzá a tojást és az egy sárgáját, majd a tejfölt amibe bele lett keverve az élesztő és a kis cukor. A sajt felét keverjük bele és gyúrjuk össze. Lehet hogy kell még bele liszt, hogy összeálljon, de ne legyen túl kemény a tészta. Tegyük a hűtőbe. A legjobb ha egész éjjel pihen, de ha reggel csináljuk akkor minimum 4 órát. 2-3x ki kell venni a tésztát és hajtogatni, hogy omlós foszlós legyen a tészta. Amikor készen állunk a sütésre akkor nyújtsuk ki a tésztát 1,5 centi vastagra, irdaljuk és kenjük be a tetejét tojás fehérjével, majd szórjuk jól meg sajttal és szaggassunk köröket, vagy egyszerűen vágjuk fel kockákra és helyezzük tepsire. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és rakjuk be az első adagot. 25 perc alatt kész, látni fogjuk hogy szép aranybarna lesz a tetejük. Nekem általában két teljes tepsinyi pogi lesz ebből a mennyiségből, ami soknak hangzik, de gyorsan elfogy!



Saturday, February 13, 2016

Ginger garlic baked salmon / Gyömbéres fokhagymás sült lazac

This recipe is as easy as it gets, and the result is the perfect salmon. I have tried making salmon before, and it ended up too dry, but this method results in a delicious flaky piece of heaven.
Ingredients:
2 pieces of salmon (1lb)
4-5 cloves of garlic
1 inch piece of ginger
1 tablespoon honey
1 and 1/2 tablespoon soy sauce
1 teaspoon sesame oil
Salt, pepper
Directions:
Wash the salmon and pat it dry with paper towel, set it in a baking dish with a bit of olive oil underneath so it does not stick. Season it with salt and pepper. Chop up the garlic and ginger and rub the salmon with it, leave the pieces on the top. In a small bowl mix the honey, soy sauce and sesame oil. Drizzle the sauce on the fish and let it soak for 20 minutes. Preheat the oven to 375 degrees and put the salmon in. Bake for about 25 minutes, do not over bake it, you will see once the fish gets cooked. I had it with rice and grilled Portobello mushrooms, and must say it was a big hit. Easy, delicious and healthy.


Végre egy egyszerű lazac recept ami működik, tökéletes lesz a végeredmény, nem egy száraz darab hal, hanem finom és omlós, szinte percek alatt. A titok a sütő, a grillen/serpenyőben eddig én mindig túl sütöttem.
Hozzávalók:
2 szelet lazac (1/2 kg)
4-5 gerezd fokhagyma
2cm-es darabka gyömbér
1 evőkanál méz
1 és 1/2 evőkanál szója szósz
1 teáskanál szezámmag olaj
Só, bors
Elkészítés:
Mossuk meg a halat és papírral itassuk fel a felesleges vizet. Rakjuk egy hőálló edénybe alján egy kis oliva olajjal, hogy ne süljön oda az aljára. Sózzuk, borsozzuk a halat. Aprítsuk fel a fokhagymát és a gyömbért, majd dörzsöljük bele a hal tetejébe és hagyjuk rajta a kis darabkákat. Egy pici tálkába keverjük össze a mézet, szójaszószt és szezám olajat és locsoljuk meg a lazac darabokat. Hagyjuk állni kb 20 percet. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Rakjuk be a halakat és süssük 25 percig, látni fogjuk mikor kezd megsülni a hal, ne süssük túl mert akkor száraz lesz. Én rizzsel és grillezett gomba szeletekkel tálaltam, és be kell valljam, hogy nagy volt a siker.


Tuesday, February 2, 2016

Raspberry oat cake / Málnás zabsüti



A very quick and delicious raspberry cake which fits even into a triathlete's healthy nutrition plan.



Ingredients:
300 g Raspberry
300 g Oat
100 g Butter, plus extra for greasing
1 pinch of salt
75 g xilit/honey
1 teaspoon of cinnamon
Instructions:

Heat the oven to 200-220° C and grease the baking tray with butter.
Melt the butter in a saucepan. Put the honey/xilit, the oat, the cinnamon and the pinch of salt to the butter and mix them together. Cook it on a lower heat for a couple of minutes. Take it off the heat and set aside.

Mash the raspberries with a fork.

Press the half of the oat mix into the tray. Spread the mashed raspberries on top and cover it with the other half of the oat mix. Put it in the oven and bake it for 15 minutes or until golden.

 

Pár hónap után ismét egy egészséges recept ami belefér egy triatlonos receptkönyvébe is.

Alapanyagok:
300 g málna
300 g zab
100 g vaj, plusz egy kicsi a tepsi kikenéséhez
1 csipet só
1 kk. fahéj
75 g xilit/méz

Elkészítés:
Melegítsük fel a sütőt 200-220° C fokra és vajazzunk ki egy kb. 20x30-as tepsit.

Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. Keverjük bele a mézet/xilitet, a zabot, a fahéjat és adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Lassú lángon addig kevergessük amíg a zab egy kicsit megpirul. Ezután vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.

A málnát egy villával nyomkodjuk össze egy tálban, amíg az kenhetővé válik.


A zab felét tegyük a kivajazott tepsibe, oszlassuk el egyenletesen és egy pohár segítségével tömörítsük. Ezt követően kenjük rá a málnát, a zab másik felét pedig tegyük a tetejére.

Süssük 15 percig vagy amíg aranybarnára pirul.