Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Saturday, April 11, 2015

Zucchini-oat chocolate chip cookies / Cukkinis zabos csokis keksz

I have not been baking in the past 2 weeks, so today I had to make something sweet. A little different, could sound weird at first because of the zucchini, but it is great, I absolutely love these healthy chocolate chip cookies. Preperation time was about 20 minutes, and then 15 to bake...perfect if you want a quick treat.
Ingredients:
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup (1 stick) butter, softened/room temperature
1/3 cup sugar
1/3 cup brown sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 medium zucchini, shreadded
1 cup quick oats
1 handful almonds, chopped
50g (half of a normal bar) dark chocolate, chopped finely or 1 cup chocolate chip
Directions:
Preheat the oven to 350 degrees. In a bowl, mix together the flour, cinnamon, baking soda and salt. In a mixer, whip together butter, sugar and brown sugar until it is creamy. Add the egg and vanilla to it and mix. Add the shreadded zucchini and finally slowly add the flour mixture to the cookie mixture. Stir in oats, chopped almonds and chocolate at the end. With a tablespoon, scoop balls onto a baking sheet lined with paper or silicone so the cookies do not stick. I made them pretty big, just like a regular old fashioned chocolate chip cookie would be, but you can make smaller bite size cookies as well. Bake for about 15 minutes, check so they do not over bake, the middle should be moist when you take out and the outside will have a golden color when done. Let it cool and enjoy!







Már épp ideje volt hogy süssek valamit, így ma különleges csokis keksz készült. Cukkini és zab van benne, ami elsőre furán hat, de nagyon finom, érdemes kipróbálni. Az előkészület kb. 20perc volt, majd 15 perc sütés, és már lehet is enni.
Hozzávalók: (mértékegység az USA "cups" = 1,5 dl-es csésze)
1 1/2 csésze liszt
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1/2 csésze vaj (12dkg), szobahőmérsékletű
1/3 csésze cukor
1/3 csésze barna cukor
1 tojás
1 teáskanál vanília aroma
1 közepes cukkini, lereszelve
1 csésze apró szemű zabpehely
1 maréknyi mandula, felaprítva
50g étcsoki, felaprítva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Egy tálba keverjük össze a lisztet a fahéjjal, szódabikarbónával és sóval. Egy másik edénybe, kézi vagy gépi keverőgéppel a vajat és a két féle cukrot krém állagúra verjük fel. Adjuk hozzá a tojás és a vaníliát. Ezután mehet bele a cukkini, keverjük össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Forgassuk bele a zabot, mandulát és a csoki darabkákat és kész is a keksz tészta. Egy evőkanállal keksz formákat helyezzünk egy papírral bélelt sütőlapra, vagy szilikon lapra, hogy ne ragadjanak oda. Én viszonylag nagy, tenyér nagyságú sütiket készítettem, de lehet apróbb is. Kb. 15 perc alatt kész a keksz, de figyeljünk, hogy ne süssük túl, a közepe még legyen picit lágy amikor kivesszük a sütőből, a külseje pedig szép arany barna. Hagyjuk kihülni és lehet is enni.






No comments:

Post a Comment