Sunday, December 14, 2014

Szülinapi Dobos Torta / Traditional Hungarian Dobos Torte

Elkövettem azt a hibát, hogy megkérdeztem Anyukámat milyen tortát szeretne...de örülök, hogy Dobos Torta volt a válasz mert így volt kihívás és motiváció, hogy belevágjak.

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
12dkg porcukor
10dkg finomliszt
3,5dkg olvasztott vaj
A krémhez:
12dkg cukor
15dkg puha vaj
4dkg kakaópor
10dkg vaniliás cukor
1 evőkanál rum / rumaroma
A tetejéhez:
15dkg cukor
Pár csepp citromlé
Diszitéshez: egy marék aprított dió, pár szem egész szép nagy dióbél

Elkészítés:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét a porcukor felével kemény habbá verjük, a maradék cukrot pedig habosra keverjük a tojás sárgájával. A fehérjéből készült habot óvatosan a sárgájához keverjük (csak lazán forgassuk bele, hogy ne törjön össze a hab), majd hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat. Kivajazott és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformában vékony torta lapokat sütünk a tésztából, egymás után. 180 fokon gyorsan, 12 perc alatt megsül, a lapok vastagságától függően. Nekem 4 lap jött ki, de lehetett volna 5 ha vékonyabb lapokat sütök. Ha nincs időnk egyesével sütni akkor egyben is meg lehet sütni a piskótát és ügyesen lapokra vágni miután kihült.
A krémhez a cukrot fél deci vízzel felfőzzük, majd a szirupot langyosra hűtjük. A vajat a kakóporral simára keverjük és ehhez adjuk hozzá fokozatosan a szirupot, az egészet hagyjuk hülni. A végén jön bele a rum és a vaniliás cukor, és kész is a csokis krém.
A tetejéhez a karamell bevonat készítéséhez a cukrot pár csepp citromlével elkezdjük melegíteni egy lábosban. Folyamatosan kevergessük, amíg aranybarna színű lesz. Pár perc elteltével karamellizálódik a cukor. Ekkor az egyik elkészült tortalapra öntjük és megvajazott késsel elsimítjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megszilárdul. Én rögtön fel is vágtam a tortalapot háromszögekre, ahogy a torta tetejére szerettem volna, de egyben is maradhat a karamellel bevont lap.
A kihült tortalapokat megkenjük a krémmel és egymásra helyezzük. A legutolsóra is krém kerül, és én erre helyeztem 8 szem dióbélt és a karamell háromszögeket, körbe a legfelső tortalapot befedve. Az oldalát is megkentem csokoládéval és aprított dióval díszítettem.
Boldog Születésnapot Anya!!! 


Asking my Mom what kind of birthday cake she would like resulted in the challenge of making the traditional Hungarian Dobos Torte. Also known as the Seven Layer Cake.  
Ingredients:
The cake:
6 eggs
1/2 cup powdered sugar
1/2 cup flour
1/6 cup of melted butter (third of a stick)
The frosting:
1/2 cup sugar
2/3 cup soft butter
3 tablespoon cocoa powder
1/2 cup powdered sugar
1 tablespoon rum / imitation rum
The top and decoration: 
2/3 cup sugar
Couple of drops of lemon juice 
Walnut (a handful, with some nice big pieces and the rest chopped)
Directions:
Start by separating the eggs. Beat the eggwhites with half of the sugar to a stiff whipped creme, the rest of the sugar is mixed with the yolks to a nice creamy texture. Mix the two together with care, so the whipped up whites are not broken, it stays fluffy and firm. Add the flour and the melted butter to the batter. One by one, bake thin slices of cake sheet in a circular cake form. Spray it with nonstick butter and drizle flour on it and pour half and inch of batter into it. Bake it at 370 degree F for about 12 minutes and then bake as many layers as you can. I only did 4 this time, but if you have time and patience, 5-6 layers are great. Let the sheets cool.
For the cream, start to heat the sugar with 1/3 cup of water. It will turn into a syrup, let it sit and cool for a while. Mix the butter with the cocoa powder and then add the syrup, have the frosting cool down completely. At the end, you can add the rum and the powdered sugar. Taste and add more cocoa if you like it richer, dark chocolate taste.
For the top caramel, heat the sugar with a bit of lemon juice in a pan. Stir constantly to have a nice smooth texture until golden brown. It takes a couple of minutes. Once it is caramelized, pour it on one of the cake layers and smooth it with a buttered knife. You have to work fast because it hardens quickly. Cut the top layer into rectangular pieces (like pizza slices), which will go on the top of the final cake.
Start frosting the layers with the butter creme, one on top of the other. When you get to the last layer, cover it with chocolat. I put 8 pieces of walnuts around to side which would hold up the caramel pieces at an angle. If you want, you can frost the side of the cake as well and decorate it with the chopped walnut. It takes time to make this torte, but trust me, you will not regret it.

Happy Birthday Mom. Enjoy the cake!











 











No comments:

Post a Comment