Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Sunday, May 17, 2015

Oat & walnut blueberry crisp / Áfonyás, diós sült zab

Craving something sweet but healthy? This blueberry crisp is the perfect way to go. All ingredients are rich and healthy...the finished dish is great for a snack or breakfast, instead of our regular oatmeal, which can become old after some time.
Ingredients:
2 cups blueberries, 1 banana
1 cup rolled oats
1 cup walnuts
4 tablespoon shredded coconut
1/3 cup honey
1/2 cup coconut flour
1 teaspoon cinnamon
Pinch of salt
4 tablespoon olive oil
Directions:
Start by preheating the oven to 350 degrees F. Chop the walnuts. Combine the oats, walnuts, coconut flour, coconut, cinnamon and salt in a mixing bowl. Add the olive oil and honey and combine well until you get a sticky textured crumble. Grease a heat resistant baking dish and set the blueberries on the bottom, slice the banana over them and top it with the oat mixture. That's all this takes. Put it in the oven, wait for about 30 minutes or until golden brown and enjoy. Serving this hot with a scoop of vanilla icecream is a real treat, or enjoy it the next morning with fresh fruit for a great breakfast.



A zabot én személy szerint nem tudom megunni, de azért mindig próbálok új recepteket kipróbálni, hogy más is legyen mint a zabkása különböző ízekben és formában. Ez a sült zab kiváló édesség ha valami egészségesre vágyunk, de még is édeset szeretnénk enni.
Hozzávalók: (a mértékegység a "cup", ami egy 1,5dl-es csésze kb)
1 banán, 2 csésze áfonya
1 csésze apró szemű zabpehely
1 csésze dió
4 evőkanál kókusz reszelék
1/3 csésze méz
1/2 csésze kókusz liszt
1 teáskanál fahéj
Csipetnyi só
4 evőkanál oliva olaj

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Aprítsuk fel a diót. Egy nagy tálba keverjük össze a száraz alapanyagokat: zab, dió, kókusz liszt, kókusz, fahéj és só. Adjuk hozzá az olajat és mézet és keverjük addig amíg egyenletesen eloszlik a méz, kicsit ragacsos keveréket kapunk. Vajazzunk-olajozzunk ki vékonyan egy hőálló edényt és rétegezzük az áfonyát, erre a banán karikákat, majd a legtetejére a zabos keveréket. Ennyi az egész, mehet a sütőbe kb. fél órára, vagy ameddig arany barna nem lesz a teteje. Melegen tálalva egy gombóc vanilia fagylalttal igazi ínyenc desszert, másnap reggel pedig friss gyümölccsel tálalva tápláló reggelink lehet.


No comments:

Post a Comment