Friday, March 27, 2015

Coconut energy bites / Kókuszgolyó tele energiával

I really got into the basic recipe of dates with nuts and cocoa powder for energy bars/bites, so this is nothing new...just a bit different in taste and shape. Coconut and cocoa is always a good idea, so let's see...
Ingredients:
10 pieces of Medjool dates (pitted, about 6oz)
1 cup raw cashue (or almond)
1/2 cup unsweetened coconut flakes
2 tablespoon unsweetened cocoa powder
1 teaspoon melted coconut oil (room temperature, not from the fridge)
1 teaspoon imitation rum (or vanilla extract)
Pinch of salt
Directions:
Put the dates and cashue in the food processor and blend until there are no bigger pieces of nuts. Add the rest of the ingredients: the coconut, cocoa, coconut oil, imitation rum and a pinch of salt and keep blending. It should come to a texture which is moist enough to form balls with your hands. If you find it too dry, add a little bit of coconut oil to it or some almond butter. Take a spoon and form little balls. At the end I sprinkled some of the done bites in coconut flakes, just to make it more fun. Place it in the fridge, it should be fine in there for up to 2 weeks, but I bet it will not last that long. From this amount, I made 12 bites.





Nekem egyértelműen bevált az alap energia szelet recept, ami datolya, valamilyen maggal és kakaóval...ezt kicsit átformálva, most kókuszos verziót készítettem és golyók lettek belőle, azaz az eredmény olyan, mint a kókuszgolyó, csak sokkal értékesebb alapanyagok és energia van benne.
Hozzávalók:
10 darab magozott aszalt datolya
1 maréknyi natúr kesudió (vagy mandula)
1/3 bögrényi kókuszreszelék (érzéssel, nem lehet túl sok...)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál olvasztott kókuszolaj (szoba hőmérséklet, nem a hűtőből rögtön)
1 teáskanál rumaroma (vagy vanilia aroma)
Csipet só
Elkészítés:
Tegyük a datolyát és a kesut egy aprító gépbe és keverjük addig, amíg nem marad benne nagyobb darab dió. Rakjuk hozzá a többi hozzávalót: kókusz, kakaópor, kókuszolaj, rumaroma, só és aprítsuk tovább. 1-2 perc alatt olyan állagot kell kapnunk, ami elég nedves ahhoz, hogy golyókat formázzuk, nem morzsolódik szét. Ha mégis száraznak találjuk, akkor adjunk hozzá egy nagyon pici olajat még vagy egy kis mandulavajat. Egy kanál segítségével kis adagokat formázzuk golyókká. Én a végén a felét megforgattam még kókuszban, de ez már ízlés kérdése. Tegyük a hűtőbe, ahol akár 2 hétig is eláll, de kétlem, hogy ez a 12 kis golyó eltart addig.

No comments:

Post a Comment