Monday, March 2, 2015

Butternut squash spaghetti / Sütőtökből spagetti

I have spiralized zucchini before and made pasta, which was great, so I though to experiment with butternut squash as well. The finish product was a colorful, light lunch. I bet I will start making spiral spaghetti out of everything now...
Ingredients:
1 butternut squash
1 sweet potato
2-3 cloves garlic
1/4 yellow onion
1 big tomato
2 cups kale
Olive oil
Parmesan cheese
Directions:
Start by peeling the sweet potato and dice it to small pieces. In a small skillet, heat olive oil and roast the sweet potato. While that is cooking, prepare the "spaghetti". Cut off the big bulby part of the butternut squash (where the seeds are, and set it aside, I baked that later just in the oven at 400 degrees for snack) and chop the other part of it into smaller pieces. Peal it and spiralize it with the spiralizer especially made for making spaghetti out of vegetables.
Chop up the onion and garlic and add to a skillet with olive oil. Heat for a minute and then add the butternut squash spirals. It takes a couple of minutes to cook, but don't over do it, because the "pasta" will become mushy and loose it's shape. Dice the tomato and kale as well to relaitvely small pieces and add to the cooking butternut squash. Combine it and then at the end, you can add the sweet potato which should be caramellized to a nice golden color by now. Easy as that, it is ready. You can sprinkle with some grated parmesan or the cheese of your choice and enjoy.




A spirálozó konyha gép egy fantasztikus találmány. Cukkiniből már csináltam spagettit, ma pedig sütőtökkel kísérleteztem. A végeredmény egy különleges, színes, könnyű ebéd lett. Már előre látom, hogy mostantól minden zöldségből spirál spagettit fogok gyártani...
Hozzávalók:
1 sütőtök
1 édes burgonya
2-3 gerezd fokhagyma
1/4 vörös hagyma
1 nagy paradicsom
2 maréknyi madár saláta vagy rukkola
Oliva olaj
Parmezán sajt
Elkészítés:
Kezdjük az édes burgonyával. Ezt meg kell pucolni, felvágni kis kockákra (nehezebb vágni mint egy hagyományos krumplit, ha még nem használtuk ne lepődjünk meg) és egy kis serpenyőben oliva olajon arany barnára sütni. Már ennek az illata fantasztikus lesz. Amíg ez készül, meg lehet csinálni a "spagettit". Vágjuk le a sütőtök szélesebb végét (ahol a magok vannak és tegyük félre, én ezt egyszerűen megsütöttem később nasinak) és szeljük cikkekre a keskeny részét. Hámozzuk meg és a spirálozó szerkezetet használva készítsük el a tésztát.
Aprítsuk fel a hagymát, fokhagymát és oliva olajon pároljuk egy nagy serpenyőben pár percig. Erre jöhet a mostmár spagetti formájú sütőtők. Pár percig pároljuk, de ne legyen túl puha, mert akkor a sütőtök püré állagú lesz, és nem lesz semmi köze a tésztához. Vágjuk fel kockákra a paradicsomot, és a zöldet, majd adjuk ezt is a készülő sütőtökhöz. Forgassuk össze az egészet, hagyjuk egy kicsit a tűzön és a legvégén mehet rá a most már kész édes burgonya. Kész is, lehet tálalni. Én reszeltem rá parmezánt, ami tökéletesen kiegészítette az érdekes édeskés ízvilágot.

No comments:

Post a Comment