Monday, February 2, 2015

Zöldséges rétes / Veggie strudel

A mai ebéd a mélyhűtőben talált leveles tésztával kezdődött. Már csak zöldségeket kellett hozzá adni az egyenlethez, tojásos sajtos tejföllel meglocsolni és máris a sütőben pirultak a zöldséges rétesek. Újabb egyszerűen elkészíthető fogás, amit lehet variálni a töltelék tekintetében és tökéletes ebéd vagy vacsora friss salátával.
Hozzávalók:
2 csomag leveles tészta
5-6 fej gomba
2 szál répa
1/2 vöröshagyma
6-7 koktélparadicsom
1 szál újhagyma
Egy maréknyi bébi spenót vagy rukkola levél
Olivaolaj, só, bors, bazsalikom
2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
Reszelt sajt
Szerecsendió, szezámmag
Elkészítés:
A leveles tésztát vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Olajon pároljunk hagymát majd adjuk hozzá az apróra vágott répát, gombát, paradicsomot, újhagymát és a spenót leveleket. Fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és pároljuk puhára a ragut. A tejfölbe keverjük el az egyik tojást, a reszelt sajtot, aprított fokhagymát és ízesítsük sóval, borssal, kevés őrölt szerecsendióval. A kiterített leveles tészta közepére tegyük a zöldséges ragu felét egy kesekeny sávban. Erre megy a tejfölös mártás. A másik tojást verjük fel és a rétes formára hajtott zöldséges rúd tetejét kenjük meg tojással majd szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített sütőben 220 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész várjunk kicsit, hogy meghüljön és lehessen szeletelni. Friss salátával tökéletes ebéd!


Strudel is usually filled with fruits and sweets and done for dessert purpuses but this time I made lunch using the same concept, filling it with vegetables. It came out great and with a side salad, a healthy dish was created in about an hour.
Ingredients: 
2 packages of puff pastry
5-6 pieces of mushrooms
2 pieces of carrots
1/2 yellow onion
6-7 cherry tomato
1 scallion
1 handful of spinach or kale
Olive oil, salt, pepper, basil
1,5 cup sour cream
2 cloves garlic
2 eggs
Parmesan cheese
Nutmag, sesame seed
Directions:
Start by setting the puff pastry sheets out, so they will warm to room temperature. In a bit of olive oil heat the chopped up onion until translusent in a pan, and then add the diced carrots, mushrooms, tomatoes, scallion and kale/spinach. Spice it with salt, pepper and basil to taste. Cook until all vegetables are soft. Meanwhile, take 1 egg and mix it in the sour cream with a bit of salt, pepper, nutmag, the diced garlic and a handful of grated parmesan. Take 1 sheet of the pastry and unroll it on a baking sheet. In the middle, spoon half of the done veggie mixture and overlap the rest of the dough so it forms a roll. Beat the other egg and wash the top of the strudel with it and sprinkle some sesame seed to finish it off. Do the same with the second sheet of pastry and then it is ready for the oven. Preheat to about 365 degree and bake for 30 minutes, or until golden brown. Once you take it out, let it cool for a bit so you can cut and serve it in nice blocks. I had it with fresh garden salad on the side and it was a great colorful, filling lunch.



No comments:

Post a Comment