Saturday, February 21, 2015

Coconut macaroon / Kókusz macaroon

So it all started with the question: "What to do with the leftover egg whites?" ... add shredded coconut and make macaroons. If done well, these bites should be crunchy on the outside and chewy in the middle. Only 5 ingredients, 5 minutes of preparation and it is ready to go in the oven.
Ingredients:
3 cups shredded coconut
4 large egg whites
1/2 cup sugar
1 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon salt
Directions:
Preheat the oven to 350 degrees. Whisk the egg whites, the sugar, vanilla and salt together in a mixing bowl. Whisk until everything is combined and then fold in the coconut. Stir so a well combined mixture is made. And that is all. Now you just have to form little balls from the coconut mixture, place on a baking sheet lined with parchment paper or silicone sheet and place it in the oven. Bake for 15-20 minutes, once they start to turn golden brown the macaroons are done. Just for the fun of it, I placed almond on top of some cookies and banana chips. You can also drizzle with melted chocolate once done and cooled or stir in chopped up dried fruit into the mixture to make it a bit different.



Ha felesleges tojásfehérjénk van otthon, a leggyorsabb-legédesebb mód ennek felhasználására a kókuszos macaroon készítése. A tökéletes sütik külseje ropogós kell, hogy legyen, belül pedig ragacsos kókuszos csoda marad. Csupán 5 hozzávaló és kb. 5 perc szükséges és már mehetnek is a sütőbe.
Hozzávalók:
25dkg kókuszreszelék
4 nagy tojás fehérje
5 dkg cukor
1 teáskanál vanilia aroma (1 csomag vaniliás cukor)
1/4 teáskanál só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Verjük fel a tojásfehérjéket a cukorral, vaniliával és sóval. Nem kell kemény habot kapnunk, csak legyen jól összekeverve. Ekkor mehet bele a kókusz. Ezzel is keverjük össze, ragacsos tésztát kell kapnunk, és már kész is. Már csak kis gombócokat kell formázni és helyezni a sütőlemezre (sütőpapírral vagy szilikon lappal bélelve) és mehet a sütőbe. 15-20 perc alatt kész, ne süssük túl. Akkor jó, amikor elkezd barnulni a kókusz a sütemény külsején, de még azért fehér a nagy része. Én most pár macaroon tetejébe raktam mandulát, banán chips darabot, de lehet mondjuk olvasztott csokival is díszíteni ha már kész és kihült, vagy apróra vágott szárított gyümölcsöt is tehetünk a tésztába, ha érdekesebb ízre vágyunk.


No comments:

Post a Comment