Friday, January 23, 2015

Vöröslencse leves / Red lentil soup

A lencseleves nosztalgikus napokon kötelező, főleg ha péntek van. Mint ma! Megszámolhatatlan péntek este telt úgy, hogy dupla spinning edzés után barátnőimmel hasizom vagy köredzés órán szenvedtünk és már csak arra tudtunk gondolni, hogy a 3 óra edzés után Török lencselevest fogunk enni. Az évek során már már szállóige lett a lencseleves, és együtt is készítettük maratoni evések első fogásaként. Egy szóval sok sok emlék, story kezdődik vagy végződik ezzel az étellel. Íme, hogy én itt a világ túloldalán hogy csináltam...
Hozzávalók:
200g vörös lencse
1/2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
Menta levél (szárított/friss), só, bors, törökpaprika, kókuszolaj
3 szál répa
1 konzerv sűrített paradicsom püré
Citrom
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kis kókuszolajon elkezdjük párolni. Ha már üveges a hagyma akkor mehet rá a répa és a fűszerek. Pár percig így is pároljuk a lábosban majd hozzá adjuk a paradicsom pürét. Főzzük össze és adjuk hozzá a lencsét majd öntsük fel vízzel és főzzük amíg teljesen puha lesz minden. Itt én még raktam bele friss menta leveleket és összeforraltam. Amikor kész pár csepp citromlével meg lehet bolondítani ha már kimertük tányérba, és ízlés szerint pita kenyérrel vagy egyéb zsemle félével tálalni. De persze nem kötelező mellé a kenyér. Laktató, egészséges leves, személy szerint én még nem tudtam megunni. A vöröslencse pedig különösen hálás étel ha vegetáriánus életmódot folytatunk. Könnyen ki lehet a fehérje igényt elégíteni a lencse félék hozzáadásával étrendünkhöz.


Red lentil soup makes me think of all the Friday afternoons I spent with my friends at double spin class and then somehow managed to live through another hour of ab workout or cross fit. At the end of the 3 hour training all we could think of was the lentil soup at our usual Turkish restaurant in the heart of Budapest. It turned into a tradition, and red lentil soup became part of our lives. Of course we made it together at gatherings so it is even more special to me. Now, let's see how I prepared it today at the other side of the globe...
Ingredients:
8oz red lentil
1/2 yellow onion, 3 cloves garlic
Mint (fresh or dried), salt, pepper, cayenne pepper, coconut oil
3 pieces of carrot
1 cup tomato puree / sauce
Lemon
Directions:
Start by mincing the onion and garlic and heat it in a bit of coconut oil in a big soup dish. When they turn translusent, you can add the carrots choped up and the seasoning. Cook for a couple of minutes and then add the tomato sauce. In a bit, add the lentil and pour water over it so it covers the vegetables and cook all together until soft. I added fresh mint leaves at this point and waited for the soup to come to a boil. Taste and season if needed, depending how hot you like it or if it has enough salt. When done, serv with drops of lemon juice in a soup bowl and pita bread or any other bread on the side. It is a great, healthy soup that will fill you up but you do not have to worry about the calories. Lentil is great if you are a vegetarian, since it is high in protein, so I personally try to have as much as possible.


No comments:

Post a Comment