Sunday, December 21, 2014

Mákosguba muffin / Poppyseed muffin

Sokan rakják a karácsonyi asztalra, de nálunk gyakran készül, ma ez volt a vacsoránk. A muffinforma felpörgette a folyamatot, 20 perc alatt megsül, tíz perc alatt összerakható, gyors és egyszerű.
Hozzávalók:
4 kifli (vagy egy kalács)
fél és 1 liter közötti tej
3 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős, nem instant!) vagy kukoricakeményítő
6 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom
1 bögrényi mák

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180-200 fokra.
Karikákra vágom a kiflit. A tejbe belekeverem a porcukor felét, a vaníliás cukrot, a pudingport vagy keményítőt, és belereszelem a citromhéjat. A mákot ledarálom és összekeverem a porcukor másik felével. Janka, a jin-jangot neked csináltam belőlük a képhez! :)
A kiflikarikákat adagonként beleszórom az ízesített tejbe, majd a szilikon muffinsütőbe rétegezem, és minden réteget megszórok egy-egy kanál mákkal. A rétegezést a mákkal kezdem, így könnyen kijön a formából. A tetejére is mák kerül, meglocsolom a maradék tejjel, és jól belenyomkodom a formákba.


Fincsi malackodós munka, a végeredmény is elég ronda, de finom. 12 muffin lett ebből a mennyiségből.
Sütés közben kicsit megemelkedik, a keményítőtől (a pudingporban is ez van) összeáll.
20 perc alatt megsül.
Sütés közben elkészítettem hozzá a vaníliasodót, ma a gyors változat volt, egy csomag vaníliás pudingporból főztem a leíráshoz képest kétszeres mennyiségű tejjel és kicsit több cukorral, így nem puding lesz hanem sűrű vaníliaszósz.
Almaszósszal is jó párost alkotnak.
Sütés után kis ideig várni kell amíg szépen kifordítható a formákból, nálunk győztek az illatok és a beinduló nyálmirigyek, a fiúk azonnal forrón kipiszkálták a szilikonból, kaptam fél percet a sodózásra és fotózásra, villámgyorsan megettük hárman az összeset.


Poppyseed "guba", a desert Hungarians serve Christmas night usually, and is similar to bread pudding, but we make it a lot, like today for dinner. The muffin forms made the preparations faster, takes 10 minutes to put together and 20 minutes to bake.
Ingredients:
1 loaf of French stick bread (or 2 plain bagels)
1,5 pint of milk
3 tablespoon vanilla flavored pudding mix (not the instant, but the one you have to cook) or cornstarch
6 tablespoon powdered sugar
2 tablespoon vanillin sugar (vanilla flavored fine sugar)
1 lemon
1,5 cup poppyseed
Directions:
Preheat the oven to 370-380 degree F.
Slice the bread into little circles. I stir the powdered sugar, the vanillin sugar, pudding mix / cornstarch into the milk and add the lemon zest to it. I ground the poppyseed and mix it with the other half of the sugar. The bread pieces can go into the milk so it soaks up the flavored milk. Layer the muffin forms with the bread pieces and the poppyseed mixture. Start with a bit of poppyseed so it will come out of the form easily. Bread, poppysead, bread...the top layer should be poppyseed and then pour some milk over it and push it down with a spoon into the muffin forms. Bake it for about 20 minutes.
It is a messy job and the outcome is not as pretty eaither, but the taste will make up for all. I made 12 muffins from this amount of "guba".
While baking, you can make vanilla sauce to go next to it. Today was the faster version of this, I made vanilla pudding from the box, but added twice the amount of milk and a bit more sugar so it is not thick as pudding but more of a sauce to compliment the muffins. Apple sauce can be paired with them as well!


You should let it cool for a bit so they come out of the muffin forms nicely. But my two boys just could not wait, jumped on the hot muffins once smelled it and I bearly had time to pour the sauce next to it and take photos.



1 comment:

  1. Meg aznap este megcsinaltuk mi is ahogy Ildi felrakta a receptet...gyors, egyszeru, nagyon finom!!!

    ReplyDelete