Thursday, December 18, 2014

Hummus

Akár egy gyors vacsorára vágyunk, akár egyszerű vendégváró előételre, a hummus krém tökéletes választás. Csak mert hagymából soha nem lehet elég most karamellizált hagymával bolondítottam meg, de a krém tetejére pirospaprikát, olajbogyót vagy egész csicseriborsót is lehet tenni. Piritóssal, sós keksszel, zöldség szeletekkel tálalva remek mártogatós finomság.
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó
2 ek tahini (4 ek szezámmag, olivaolaj)
4-6 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
Só, bors
Petrezselyem
+ 1 fej vöröshagyma
Elkészítés:
A tahini krém házilag gyorsan megcsinálható, nem feltétlen kell boltban venni ezt a különlegességet. 4 evőkanál szezámmagot 1-2 evőkanál olivaolajon megpirítottam pár perc alatt serpenyőben. Ezt turmix gépben még egy kis olivaolajjal krémmé kevertettem, és kész is kb 2 evőkanál szezám krém. A többi hozzávalóval együtt ez is ment az turmixba (vagy zöldség aprító gép): csicseriborsó, fokhagyma, tahini, citromlé, só bors és petrezselyem zöldje a kertből. Ha nem elég krémes az állaga akkor lehet még hozzá adni olivaolajat, de kicsit darabos marad akkor is finom. Izlés kérdése.
A vöröshagymát vékonyan felszeleteltem és kis olivaolajon 15perc alatt karamellizáltam szép arany barnára. Nagyon finom az édeskés hagyma a fokhagymás citrusos ízvilágú humusszal!


Hummus is a really quick and easy way to satisfy guests or your family for dinner or appetizer. This time, I caramelized onions to go on top of the hummus, but you can have fun with it and add paprika, olives, roasted garlic or pepper. Serve it with toast, chips, pita bread or vegetable slices.
Ingredients:
1 can chickpea / garbanzo beans (15oz)
2 tablespoon tahini (sesame seed, olive oil)
4-6 cloves of garlic
1/2 lemon's juice
Salt, pepper
Parsley
+ onion
Directions:
Tahini can be prepared at home easily, you do not have to buy this speciality in a store. Add 4 tablespoons of sesame seed to a pan and roast it with 1-2 tablespoons of olive oil for a couple of minutes. Put it into food processor with a bit more olive oil and make a creme. It should come out to be about 2 tablespoons of tahini. Add all the ingredients to food processor: garbanzo beans, garlic, tahini, lemon juice, salt and pepper and some parsley from our garden. Once processed, you will see how creamy it is, if you want it smoother, add olive oil but if it is a bit chunky, that is also perfect.
I have sliced the onion really thin and grilled it on top of the stove in a bit of olive oil. In about 15 minutes it turns golden brown and caramelized, but make sure to stir it so it does not burn. Enjoy this great dish which can be mixed up as we wish!






No comments:

Post a Comment