Saturday, December 20, 2014

Házi mogyoróvaj / Homemade peanut butter

Janka mogyoróvajas sütije adta az ihletet, hogy ne csak összedobjam a szokásos mogyoróvajamat ma reggel, hanem fotózzak is közben. Nagyon egyszerű, tudom mi van benne, illetve a lényeg inkább az hogy mi nincs, kimaradnak a tartósítószerek, színezékek, ízfokozók. Ugyanez az oka annak, hogy a kenyeret is évek óta itthon sütöm.
Hozzávalók:
Pörkölt natúr földimogyoró
Kevés só és nádcukor
Ha a mogyoró száraz, akkor nagyon kevés mogyoróolajat (bármilyen olaj jó) is öntök hozzá hogy ne haljon bele az aprítógép a munkába.Készülhet sós mogyiból is, így nem kell bele sót tenni, de a natúrhoz olyan sót választok amilyet szeretek.
Elkészítés:
Aprító- vagy turmixgépbe teszem a mogyorót, sót, cukrot, és addig izzasztom a gépet amíg el nem érem a kívánt állagot. Az elején száraz, majd idegesítően tapad a gép oldalához, ekkor időnként rázogatom vagy megkeverem, a végén egyre krémesebb és simább lesz. Ha olajat is adok hozzá, azt nem az elején teszem, hanem akkor, amikor a mogyoró már porszerű.
Szeretem ha kicsit darabos, ezért nem várom meg amíg teljesen sima lesz. Ha "crunchy"-ra vágyom, az őrlés elején kiveszek a darabos mogyoróból néhány kanállal és a végén belekeverem.
Változatossá tehetem juharsziruppal, mézzel, csokidarabokkal, fűszerekkel.




This morning, when making my usual peanut butter I thought of the earlier cookie post and realized I should share this. Making homemade PB gives you the advantage of knowing exactly what you are eating, no preservatives, no additives. Same reason why I make my bread at home as well.
Ingredients:
Roasted peanut (2 cups)
Pinch of salt and cane sugar
Dash of peanut oil if the butter seems too dry when processed
Directions:
Put the peanut into the food processor and add a bit of salt and sugar. It will take some time and effort for the machine to get to the creamy butter phase, but do not give up. If the peanut sticks to the wall of the bowl, stop the processor, stir a bit and keep on chopping. If you add oil, that should go in once the peanut is grounded to small bits. I like it a bit crunchy, so I do not process it until it is perfectly even and smooth. You can also take out a tablespoon or two of whole peanut right in the beginning and add it back once the butter is done, this makes the extra crunch.
You can have fun with this, mix it up with mapple syrup, chocolate chip or spices!


No comments:

Post a Comment