Saturday, December 27, 2014

Brokkoli krémleves / Cream of broccoli soup

Az ünnepek végéhez érve egy finom levesre vágytam, és mi sem egyszerűbb mint a brokkoli krém. Megpróbáltam valamivel feldobni, így különböző pirított magokkal és feltétekkel színesítettem a leves tetejét tálaláskor.
Hozzávalók:
1 fej brokkoli  (kb. fél kg)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 szem krumpli
Kókusz zsír / Oliva olaj / Vaj
Só, bors, szerecsendió
1-1,5 dl főzőtejszín
Feltétnek: pisztácia, tökmag, répa, kenyér kocka
Elkészítés:
A zsiradékon megpároltam a hagymát és fokhagymát majd hozzáadtam a kockákra vágott krumplit és a rózsákra szedett brokkolit. Felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket és ízesítettem sóval, borssal, szerecsendióval. Az egészet közepes lángon addig főztem amíg meg nem puhult minden, és ekkor hozzátettem a tejszínt. Lehet botmixerrel teljesen simára turmixolni, de én szeretem ha kicsit darabos még ha krém levesről is van szó, így a teljesen puha zöldségeket könnyedén krumplinyomóval össze tudtam pépesíteni. Ha kell még bele fűszer akkor tegyünk a levesbe, forraljuk össze az egészet és kész is.
Mivel nem akartam a sárgarépát a levesbe turmixolni, hogy a sárga elrontsa a szép világos zöld krém színt, így 3 szál répát felkarikáztam és megpirítottam kicsi kókusz olajon. Ugyanígy tökmagot és pisztáciát is pirítottam, valamint felkockázott kenyeret. Ez mind gyönyörűen mutat tálaláskor, és megbolondítja a levest.


As we arrived to the end of the holidays, I was craving a good soup for lunch. And what could be easier than cream of brokkoli. I tried to have a little fun with it, and added different toppings to it when serving.
Ingredients:
1 broccoli
1 yellow onion
2-3 clove of garlic
1-2 potato
Coconut oil / Olive oil / Butter
Salt, pepper, nutmeg
1/2  cup heavy cream
Topping: Carrot, pistachio, pumpkin seed, bread
Directions:
Start by cooking the onions in coconut oil, olive oil or butter. When translusent, add the garlic as well. Dice the potatoe and cut the broccoli into smaller pieces and add to the onions.
Pour water over it as much as the vegies will need to be covered in the pot. Season it with salt, pepper and nutmeg. Let it cook at medium heat until everything is soft and then add the heavy cream to it. With a blender mix everything to a nice creamy texture and wait until it comes to a boil. Then it is done. Taste and season more if needed.
I did not want to add the carrots to the soup to mess up the nice creamy green color, so I decided to cut 3 carrots into small pieces and roast it in a pan and have it as a topping. I did the same with pistachios, pumpkin seed and diced up bread. All look great on top of the soup, and everyone can decide what to put on it when served.





No comments:

Post a Comment