Beet cake for inspiration.

Beet cake for inspiration.

Tuesday, September 15, 2015

Ricotta pancakes / Ricottás amerikai palacsinta

So, I have become addicted to ricotta it seems like. After the delicious cake, now comes Sunday morning pancakes. I did some plain ones, some with almond slices and for my little sister, a bunch with chocolate chips.
Ingredients:
1 cup flour
1/2 teaspoon baking powder
Pinch of salt
1 tablespoon sugar
1 cup ricotta
3/4 cup almond milk
1/2 teaspoon vanilla extract
2 eggs (separated)
Coconut oil/butter to cook
Extra: almond slices, chocolate chips, maple syrup, fresh fruit...
Directions:
Mix the flour with the baking powder, sugar and salt in a small bowl. In another bowl, whisk the ricotta, the milk, egg yolk and vanilla until you get a smooth texture. Add the two mixtures together and combine well. With an electric mixer, whisk the egg whites until firm. Fold this into the pancake batter. In a skillet or on a griddle heat some butter/coconut oil and add little lumps of pancake batter just like you would do your regular pancakes. Wait until it starts to bubble and then flip over. I added almond slices and chocolate chips to some of them to make it more interesting, but the possibilities are endless here. Serve hot with maple syrup, butter, fresh fruit on the side or however you prefer. Plain is my way to go! With Coffee of course!


Úgy tűnik ricotta sajt mániám lett...szóval a torta sütés után másnap reggel palacsinta készült, a család nagy örömére. Volt sima, mandulás és csoki darabkás is, de azt hiszem ez is olyan, hogy bármi mehet bele, csak jó lehet.
Hozzávalók:
1 csésze liszt (175gramm) - a csésze mértékegység 2dl-es
1/2 teáskanál sütőpor
Csipetnyi só
1 evőkanál cukor
1 csésze ricotta sajt (200g)
3/4 csésze mandula tej
1/2 teáskanál vanília kivonat
2 tojás (szétválasztva)
Vaj vagy kókusz zsír a sütéshez
Egyéb: mandula forgács, csoki darabkák, juhar szirup, méz, friss gyümölcs...
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, cukrot és sót egy tálban. Egy másik tálban pedig keverjük habosra a ricotta sajtot, a tejet, a tojás sárgáját és vaníliát. Amikor teljesen egyenletesen kikevertük akkor adjuk hozzá a lisztet és az egészet keverjük simára. Egy elektromos habverővel a tojás fehérjét verjük kemény habbá és adjuk a palacsinta tésztához, óvatosan beleforgatva. Palacsinta sütőben hevítsünk fel egy kis zsiradékot és kanálnyi palacsinta tésztát tegyünk rá. Én 2 darabot szoktam egyszerre sütni, hogy ne égjen oda, elég hamar meg lehet őket fordítani, amikor már buborékok keletkeznek. Még egy perc a másik oldalán is és kész. Jöhet a következő adag. Ha rakunk bele gyümölcsöt, mandulát vagy csokit akkor azt mielőtt megfordítjuk helyezzük a palacsinták tetejére. Forrón tálaljuk mézzel, sziruppal, friss gyümölccsel...a magam részéről én simán szeretem, kávéval persze!





Sunday, September 13, 2015

Ricotta cake with raspberry / Sült ricotta torta málnával

After the ricotta cookies tasted so delicious and fluffy, I wanted to make a cake...with raspberries and a bit of almond, I don't think you can go wrong here.
Ingredients:
1 1/2 cups (210 grams) all-purpose flour
1 cup (180 grams) sugar
2 teaspoons baking powder
3/4 teaspoon salt
3 large eggs
1 1/2 cups ricotta (200 grams)
1/2 teaspoon vanilla extract
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, melted
6 ounces fresh raspberries (180 grams)
Directions:
Preheat oven to 350° and line a 9”-diameter cake pan with parchment paper. Mix together the flour, sugar, baking powder, and salt in a large bowl. In a separate container, whisk the eggs, ricotta, and vanilla until smooth. Combine the flour with the ricotta mixture until well blended. Fold in the melted butter and then add most of the raspberries and fold those into the mix. Don't overmix the cake batter. Put batter into the pan and sprinkle with the raspberries and some almond slices. Bake cake until golden brown or stick a fork in and see if it does not stick anymore, 50–60 minutes until done. Let it cool and then take it out of the pan. Enjoy!



Érdekes, hogy Amerikában a túró torta nem divat, sőt mivel a neve sajt ezért hülyén is néznek az emberre, ha túrórudiról vagy egyéb édességről beszél...de a ricotta sajt elfogadott, és tortát sütnek belőle, ami véleményem szerint nagyon közel áll a túróhoz. Lényeg a lényeg, ma torta lett ebből a sajtból, málnával és mandulával. Szerintem nem lehet elrontani.
Hozzávalók:
210 gramm liszt
180 gramm cukor
2 teáskanál sütőpor
3/4 teáskanál só
3 tojás
200 gramm ricotta sajt
1/2 teáskanál vanília aroma
120 gramm olvasztott vaj
180 gramm málna
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175fokra és béleljünk ki egy torta formát sütőpapírral. Keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és sütőport egy tálban. Egy másikban pedig keverjük habosra a tojást, ricottát és vaníliát, amig krémes állaga nem lesz. A két tálat öntsük össze és óvatosan keverjük el, hogy homogén tésztát kapjunk. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és ezzel is keverjük simára, majd mehet bele a málna nagy része. Óvatosan csak forgassuk a tésztába, hogy ne törjön össze a gyümölcs. Öntsük a tésztát a tortaformába, a tetejét spatulával egyengessük el és a maradék málnát, mandula szeleteket szórjunk a tetejére. Mehet a sütőbe, 50–60 perc alatt kész, mikor már aranybarna a teteje és nem ragad a villához a tészta, ha beleszúrunk. Vegyük ki, hagyjuk meghűlni és tálalhatjuk is!