Thursday, April 16, 2015

Broccoli rice patties / Brokkolis rizses pogácsa

So there was a big broccoli in the fridge, waiting to become lunch. What to do? Vegetable patties...cooked broccoli, rice, cheese...a combination that can only be good! Perfect side dish or for the vegetarians a main dish served with salad or different grilled veggies.
Ingredients:
2 cups broccoli florets
2 eggs
1 cup rice (uncooked, it will be more once cooked)
2 tablespoon flour (as needed)
Hint of pepper, salt
1 cup shredded cheddar cheese
3 tablespoon grated parmesan cheese
Olive oil
Directions:
In a pan, heat a bit of olive oil and start steaming the broccoli with a bit of salt. In a diffrent dish, prepare the rice as you usually would/according to packaging. If the broccoli releases too much water, put it in a colander until it cools off, so there is not much excess liquid. Preheat the oven to 400 degrees F. In a large mixing bowl, whisk the eggs and then add the chopped up broccoli to it with the cheese. Season with salt and pepper and combine so the eggs, the cheese and the broccoli pieces mix well. Add the rice to the mixture and mix in flour, one tablespoon at a time. The mixture should be moist but have enough flour in it so it holds together when you form the patties. Grab a baking sheet, greese it with olive oil or line with silicone, so the patties do not stick to it. Form little round shaped patties and put it in the oven. I made 9 pieces out of the amount of mixture, but you can make smaller, thinner pancake like shapes as well, it is up to you.
Bake for about 20 minutes, until the bottom starts to turn brown and then flip each patty and bake for about 8 minutes more. This varries based on the size of the patties, so watch and turn the sides when you feel ready. Serve it with salad, maybe a bit of sour cream or ranch dressing, or just as side to any fish or meat.


Egy szép nagy brokkoli várt arra, hogy ebéd legyen belőle...már csak ki kellett találni hogy mi? Vega pogácsák...brokkoli, rízs, sajt...csak jó lehet. Tökéletes köret vagy akár fő fogás is, salátával vagy grillezett zöldségekkel tálalva.
Hozzávalók:
400-500g brokkoli (egy normál fej)
2 tojás
1 csésze rízs (1,5-2dl)
2 evőkanál liszt (igény szerint)
Só, bors
1 csésze reszelt sajt (trapista, füstölt, ementáli)
3 evőkanál reszelt parmezán sajt
Oliva olaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben melegítsünk kevés oliva olajat és pároljuk meg a brokkolit rózsákra szedve, kicsi sóval. A rízst főzzük meg, ahogy szoktuk / a csomagolás leírása szerint. Ha a brokkoli sok vizet enged, akkor csepegtessük le, hagyjuk hülni miután megfőtt. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy nagy tálba verjünk fel két tojást, amihez mehet az apróra vágott brokkoli és a reszelt sajt, parmezán. Sózzuk, borsozzuk és keverjük össze, hogy a tojás, a brokkoli és a sajt egyenletesen el legyen oszlatva. Adjuk hozzá a kész rizst, majd lisztet, egy-egy evőkanálnyit egyszerre. A kész keverék állaga nedves kell, hogy maradjon de a liszt tartsa össze annyira, hogy lehessen pogácsákat formálni belőle. Egy sütőlapot kenjünk ki olajjal, vagy szilikon lapot helyezzünk rá, hogy ne ragadjanak a pogácsák sütéskor. Én tenyér nagyságú brokkolis pogikat sütöttem, 9 db lett, de lehet laposabb, kisebb is, ahogy tetszik. 20 percig süssük, majd amikor elkezd az aljuk barnulni, vegyük ki és fordítsuk meg a pogácsákat és süssük még kb. 8 percig. Persze ez mind a méret függvénye, szóval figyeljük, ne süssük túl mert túl száraz és kemény lesz. Kész is, lehet melegen tálalni, esetleg tejföllel magában, hús/hal ételek mellé köretnek vagy salátával, ahogy én tettem, egy könnyű de laktató ebédet eredményezett.


Tuesday, April 14, 2015

Avocado bean hummus / Avokádó bab hummusz

Another quick dinner idea. I made this in about 10 minutes this afternoon and enjoyed it with veggies/pita chips for dinner. The avocado made the hummus so creamy, I can only recommend it.
Ingredients:
1 can white beans (14oz, rinsed)
2-3 cloves garlic
1 ripe avocado
1/2 lemon's juice
Salt, hint of cayenne pepper
1-2 tablespoon olive oil
Directions:
Rinse the canned beans with water and lut it in a food processor. Add the garlic, the avocado, lemon juice, a pintch of salt and just a bit of cayenne pepper and blend. You will see how the consistency and add olive oil accordingly. The avocado makes a smooth texture, so you do not need much oil for the creaminess. When done put it in a container and set it in the fridge for a while. Serve with tortilla/pita chips, or any vegetables you usually have dip with.


Mai vacsora ötlet: újabb nagyon gyors krém...avokádós fehér bab hummusz. Nem egész 10 perc szükséges és kész is a vacsi vagy vendégváró egyszerű krém.
Hozzávalók:
1 konzerv fehér bab (400g, lemosva)
2-3 gerezd fokhagyma
1 érett avokádó
1/2 citrom leve
Só, kicsi paprika
1-2 evőkanál oliva olaj
Elkészítés:
Mossuk le a babot és rakjuk bele egy aprító gépbe. Mehet hozzá a fokhagyma, az avokádó, a citromlé, egy csipet só és pici paprika. Keverjük össze és adjunk hozzá egy kanálnyi oliva olajat. Az avokádótól nagyon krémes állaga lesz a hummusznak, így már nem kell sok olaj hozzá. Tegyük egy edénybe és kicsit pihentessük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Nagyon finom bármilyen zöldséggel, piritóssal, pita chipsszel vagy akár szendvicskrémnek is tökéletes.

Saturday, April 11, 2015

Zucchini-oat chocolate chip cookies / Cukkinis zabos csokis keksz

I have not been baking in the past 2 weeks, so today I had to make something sweet. A little different, could sound weird at first because of the zucchini, but it is great, I absolutely love these healthy chocolate chip cookies. Preperation time was about 20 minutes, and then 15 to bake...perfect if you want a quick treat.
Ingredients:
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
1/2 cup (1 stick) butter, softened/room temperature
1/3 cup sugar
1/3 cup brown sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 medium zucchini, shreadded
1 cup quick oats
1 handful almonds, chopped
50g (half of a normal bar) dark chocolate, chopped finely or 1 cup chocolate chip
Directions:
Preheat the oven to 350 degrees. In a bowl, mix together the flour, cinnamon, baking soda and salt. In a mixer, whip together butter, sugar and brown sugar until it is creamy. Add the egg and vanilla to it and mix. Add the shreadded zucchini and finally slowly add the flour mixture to the cookie mixture. Stir in oats, chopped almonds and chocolate at the end. With a tablespoon, scoop balls onto a baking sheet lined with paper or silicone so the cookies do not stick. I made them pretty big, just like a regular old fashioned chocolate chip cookie would be, but you can make smaller bite size cookies as well. Bake for about 15 minutes, check so they do not over bake, the middle should be moist when you take out and the outside will have a golden color when done. Let it cool and enjoy!







Már épp ideje volt hogy süssek valamit, így ma különleges csokis keksz készült. Cukkini és zab van benne, ami elsőre furán hat, de nagyon finom, érdemes kipróbálni. Az előkészület kb. 20perc volt, majd 15 perc sütés, és már lehet is enni.
Hozzávalók: (mértékegység az USA "cups" = 1,5 dl-es csésze)
1 1/2 csésze liszt
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1/2 csésze vaj (12dkg), szobahőmérsékletű
1/3 csésze cukor
1/3 csésze barna cukor
1 tojás
1 teáskanál vanília aroma
1 közepes cukkini, lereszelve
1 csésze apró szemű zabpehely
1 maréknyi mandula, felaprítva
50g étcsoki, felaprítva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Egy tálba keverjük össze a lisztet a fahéjjal, szódabikarbónával és sóval. Egy másik edénybe, kézi vagy gépi keverőgéppel a vajat és a két féle cukrot krém állagúra verjük fel. Adjuk hozzá a tojás és a vaníliát. Ezután mehet bele a cukkini, keverjük össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Forgassuk bele a zabot, mandulát és a csoki darabkákat és kész is a keksz tészta. Egy evőkanállal keksz formákat helyezzünk egy papírral bélelt sütőlapra, vagy szilikon lapra, hogy ne ragadjanak oda. Én viszonylag nagy, tenyér nagyságú sütiket készítettem, de lehet apróbb is. Kb. 15 perc alatt kész a keksz, de figyeljünk, hogy ne süssük túl, a közepe még legyen picit lágy amikor kivesszük a sütőből, a külseje pedig szép arany barna. Hagyjuk kihülni és lehet is enni.